Gemeente Leiden

Onderwijsachterstandbeleid Leiden wordt komende jaren voortgezet

'Doorzetten en Vasthouden'

Vrijdag 22 september wordt het Leidse onderwijsachterstandbeleid 'Doorzetten en vasthouden' ondertekend. Alle organisaties die gaan bijdragen zijn morgen van 15.30 uur tot 17.30 uur uitgenodigd om de ondertekening bij te wonen. Namens de gemeente Leiden tekent wethouder Gerda van den Berg (Onderwijs, Welzijn en Zorg) de overeenkomst De bijeenkomst vindt plaats in Bibliotheek het Spoortje aan de Bernhardkade 40 in Leiden-Noord. Wethouder Van den Berg voegt hier aan toe: "In Leiden bestaat de goede traditie om samen te werken aan het onderwijsachterstandbeleid. Die traditie zetten we voort, ook al zijn we niet meer wettelijk verplicht samen te werken. Daar ben ik alle partijen dankbaar voor."

Het doel
Het doel van onderwijsachterstandenbeleid is het creëren van gelijke kansen voor kinderen. Kinderen van laagopgeleide Nederlands sprekende ouders hebben bij het verlaten van de basisschool een gemiddelde achterstand van een jaar ten opzichte van leeftijdsgenoten. Voor kinderen van allochtone ouders kan deze achterstand oplopen tot twee jaar. Het onderwijsachterstandenbeleid heeft als doel om deze achterstand te voorkomen en te bestrijden.

Programma's
De komende jaren kunnen Leidse ouders en kinderen profiteren van een aantal zorgvuldig uitgezochte programma's en projecten. Variërend van taalprogramma's in de Peuterspeelzaal op school of thuis tot aan ontmoetingsgroepen voor moeders die willen leren hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen bij het volgen van onderwijs.

Deelnemende organisaties
Onderwijsachterstandenbeleid kenmerkt zich door intensieve (vaak wijkgerichte) samenwerking tussen partners zoals peuterspeelzalen, scholen, consultatiebureaus, welzijnsorganisaties, bibliotheek etc. Om het belang van deze samenwerking te onderstrepen ondertekenen de gemeente Leiden, de Leidse schoolbesturen en de Stichting Peuterspeelzalen Leiden e.o. vrijdag 22 september een overeenkomst. De nieuwe Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland coördineert de uitvoering de komende jaren in samenwerking met de gemeente Leiden.

Nadere informatie:
Bert van den Ham, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88. Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland (JES) telefoonnummer: 071- 3420900 of info@jesrijnland.nl

Noot voor de media:
Na afloop is er voor genodigden een optreden van Samba Schutte, winnaar van het Leids Cabaretfestival 2006. Dit optreden is niet openbaar, maar wel voor de media toegankelijk.


---- --