Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Embargo tot vrijdag 22 september 16.00 uur

Datum Nummer persbericht

21 september 2006 060921R

Ben Crul Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Prof. dr. B.J.P. Crul (65) ontvangt op 22 september de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn verdiensten als anesthesioloog-pijnbestrijder bij het UMC St Radboud.

Ben Crul werkt sinds 1989 bij het UMC St. Radboud. In 1997 is hij hoogleraar Pijnbestrijding geworden, een leerstoel die dankzij zijn inspanningen is ingesteld. Hij heeft een belangrijke voortrekkersrol gehad bij het praktisch opzetten van de Pijnkenniscentra en bij de oprichting van de Samenwerkende Pijnkenniscentra. Hij voerde een landelijke lobby en had veel overleg met het Ministerie van WVC en andere betrokken.

Door de pijnkenniscentra is het onderzoek naar pijn, oorzaken ervan en de wijze van aanpak zeer verdiept en er zijn vele resultaten geboekt. Zowel op wetenschappelijk gebied als bij de patiëntenbehandeling. De werkzaamheden als hoofd van het Pijnkenniscentrum waren vooruitstrevend en van zeer hoge kwaliteit. Crul heeft tal van onderwerpen en projecten op het gebied van pijn in Nederland op de agenda gezet.

Professor Crul heeft zich daarnaast jaren ingespannen om een leerstoel Palliatieve Zorg in Nederland in te stellen. En met succes. Afgelopen januari is in Nijmegen een hoogleraar Palliatieve Zorg aangesteld. Crul heeft verder het onderwerp Palliatieve sedatie internationaal op de agenda gezet. Zijn inzet heeft verstrekkende gevolgen voor de patiëntenzorg. De patiënt hoeft niet meer onder extreme pijn te sterven, maar heeft nu ook de keuze zacht en waardig in te slapen, waarna hij of zij op een natuurlijke wijze overlijdt.

Ook internationaal heeft Crul ruimschoots zijn sporen verdiend. Hij is voorzitter geweest van de European Collaborative Group for Pain Research "EuroPain". Op dit moment is hij voorzitter van de Task Force Pain Education in Eastern Europe. Daarnaast is hij redacteur van vele artikelen voor tal van nationale en internationale tijdschriften.

Op vrijdag 22 september ontvangt Ben Crul, ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Pijnbestrijding, om 16.00 uur de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit handen van loco-burgemeester Peter Lucassen in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2 in Nijmegen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380