Time : 08:00:00
Date : 22 September 2006
Sender Name: Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid

Schrijnwerkers uit het goede hout gesneden: eerste sectorale proef voor buitenschrijnwerkers

22 september 2006 - Meer en betere aansluiting van het houtonderwijs op de arbeidsmarkt is het uiteindelijke doel van de eerste sectorale proef voor buitenschrijnwerkers op 22 september 2006. De proef wordt georganiseerd door het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB) en test of de laatstejaarsleerling uit het goede hout gesneden is voor de arbeidsmarkt.. Na het slagen krijgt de jongere een attest dat hij kan voorleggen bij een toekomstige werkgever. PTI Eeklo bijt op 22 september 2006 de spits af.

Schrijnwerkers gezocht

Schrijnwerkers zijn een uitstervend ras. Zowel kwantitatief als kwalitatief is dit beroep een knelpuntberoep, een beroep waarvoor de vacatures moeizaam worden ingevuld. Waar knelt het schoentje? Te weinig afgestudeerden uit het voltijds secundair onderwijs hout vinden hun weg naar de bouwarbeidsmarkt, hoewel deze sector heel wat tewerkstellingsmogelijkheden biedt. Vele vacatures voor schrijnwerkers vermelden "ervaring gewenst" en schrijnwerkerijen klagen erover dat tal van leerlingen te veel algemene kennis en te weinig specifieke vaardigheden in hun mars hebben.

Van en voor de sector

Het FVB organiseert daarom sectorale proeven voor
buitenschrijnwerkers. De proef is gebaseerd op de minimale instapcompetenties van een buitenschrijnwerker, het takenpakket waarmee een beginnend buitenschrijnwerker in de praktijk wordt geconfronteerd. Een uitgebreide bevraging van
schrijnwerkerijbedrijven bepaalde de normen voor de proef. Het attest dat de leerling in de wacht sleept na het slagen van de proef, is dus zeker een bijkomende troef op de arbeidsmarkt.

Proefkonijn PTI Eeklo

De eerste sectorale proef voor buitenschrijnwerkers vindt plaats op 22 september 2006 in het competentiecentrum VDAB Wondelgem. De leerlingen van PTI Eeklo zetten hun beste raam voor als eersten die deelnemen aan de proef. De proef bestaat uit een praktijkproef van 6 uur en een theoretische proef van ½ uur. In de praktijkproef werken de leerlingen enkele oefeningen uit in de machinezaal en maken en plaatsen een raam.

FVB: een korte voorstelling

Het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid werd opgericht in 1965 door het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC124) als een Fonds voor Bestaanszekerheid met de bijzondere opdracht de opleiding van de actieve en toekomstige bouwvakarbeiders te bevorderen en te ondersteunen. De bouwsector vertegenwoordigt 160.000 arbeiders en 26.000 bouwbedrijven. Op het gebied van opleiding realiseren zij jaarlijks 410.000 opleidingsuren en sturen ze 13.000 arbeiders op bijscholing.

Contactpersonen:

Erik De Ridder
Opleidingsadviseur
GSM: 0477 50 31 77
e-mail: erik.deridder@fvbffc.be

Inge Maes
Dienst Pers & Communicatie
GSM: 0497 43 80 14
e-mail: inge.maes@fvbffc.be

URL: http://www.debouw.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL