Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verkiezingen: stem tégen een politicus erg populair, volgens onderzoek tijdschrift gezondNU

Als er op 22 november verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden, heeft bijna veertig procent van de Nederlanders liever de mogelijkheid tégen een politicus of partij te kunnen stemmen dan vóór. Uit een onderzoek van het tijdschrift gezondNU blijkt wegstemmen vooral populair als het om de politiek gaat. Maar ook het wegstemmen van soap-actrices of voetballers mag rekenen op veel bijval. Vooral vrouwen zijn voorstander van wegstemmen.

Wegstemmen lijkt, in navolging van tal van tv-shows, steeds populairder te worden in Nederland. Het begon met Big Brother en is inmiddels niet meer weg te denken van de buis. gezondNU peilde in hoeverre mensen vaker, en in welke situaties, de mogelijkheid willen hebben om iemand weg te kunnen stemmen. De helft van alle Nederlanders is voorstander van wegstemmen in het dagelijkse leven.

Gevoel van inspraak
De politiek is voor veel mensen bij uitstek het onderwerp waarbij graag een tegenstem wordt uitgedeeld. Achtendertig procent van de Nederlanders wil kunnen aangeven wie in ieder geval níet mag regeren. Meer vrouwen dan mannen zijn voorstander van een dergelijke mogelijkheid, 42 tegen 34 procent. Op gepaste afstand worden de politici gevolgd door soap-actrices, voetballers en columnisten (allen zeventien procent). Het werk en de buurt scoren zeven procent. De mensen die voorstander van wegstemmen zijn, noemen daarvoor een aantal redenen. Op nummer één staat 'mensen gaan dan kritischer naar zichzelf kijken' (47%), gevolgd door 'het is makkelijker te zien wat niet goed is dan wat er wel goed is' en 'het geeft me het gevoel inspraak te hebben' (beide 39%). Een ander veel genoemd voordeel van wegstemmen is dat sneller duidelijk is hoe iemand over iets denkt.

'Als we eenmaal zo met elkaar omgaan...'
Uit het onderzoek van gezondNU blijkt dat de helft van alle Nederlanders helemaal niets van wegstemmen moet hebben. 'Als we eenmaal zo met elkaar omgaan, hoe moet het dan verder,' vraagt zestig procent van de tegenstanders zich af. 'Het is heel persoonlijk en niet in het algemeen belang,' zegt 47 procent. Nog eens 37 procent zegt dat het vaag is op welke gronden iemand wordt weggestemd.

/////


Ingezonden persbericht