Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Procedure plan 'Noppert' in beeld

De welstandscommissie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer is akkoord met het plan `Noppert'. De gemeente gaat daarom verder met Noppert Heerenveen BV voor het plan om een complex te ontwikkelen, bestaande uit commerciële ruimten, appartementen en stadsvilla's aan de voor- en achterzijde van de Kerkstraat.

Het college stelt het plan in oktober ter goedkeuring voor aan de raadscommissie ruimte en de gemeenteraad

De herontwikkeling van dit stedelijk gebied is geen eenvoudige opgave, aangezien de planvorming al sinds 2001 gaande is. Sinds vorig jaar is de gemeente in gesprek met de bewoners van het Westerpark over de plannen. Deze hebben algemene bezwaren tegen het bouwplan, de ontsluitingsweg en de aantasting van het park (vooral onderbeplanting) als gevolg van de plannen. Daarop heeft de bewonersvereniging een alternatief plan gepresenteerd, dat niet voldoet aan de stedebouwkundige uitgangspunten waaraan ook het plan Noppert is getoetst. De gemeente gaat daarom verder met het plan om aan de Kerkstraat en aan het Kerkplein 1300 m2 bedrijfsruimte en 27 appartementen te bouwen en aan de parkzijde 22 parkkoopwoningen te realiseren, in de vorm van 12 appartementen en 10 parkvilla's.

De Welstandcommissie heeft het plan van Noppert Heerenveen BV voorlopig getoetst en is akkoord met het plan na het doorvoeren van enige wijzigingen. De belangrijkste wijziging aan de parkkant is het verplaatsen van de appartementen naar de zijkanten van het bouwblok. Daarnaast wordt de Noordgevel aangepast qua vorm en uitstraling, zodat dit beter past bij het plein voor de kerk. Inmiddels heeft de ontwikkelaar, in overleg met de gemeente, besloten de ontsluiting van het complex langs de Noordzijde van het park te leggen over het bestaande fietspad. Hierdoor wordt het park niet aangetast door een toegangsweg naar het complex.

Om het plan te realiseren moet de gemeente een aantal voorzieningen aanbrengen, zoals het aanpassen van de toegangsweg en het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Ook het park wordt aangepast, waarbij nieuwe onderbeplanting wordt aangebracht en openbare verlichting wordt bijgeplaatst.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met de verkoop van de grond aan Noppert Heerenveen BV zal de ontwikkelaar een bouwvergunning aanvragen. Deze aanvraag past niet in het bestemmingsplan Stadscentrum. Er zal daarom een RO art. 19.2 procedure worden opgestart, zodat de Provincie vrijstelling kan verlenen voor de bouw. Belanghebbenden kunnen voor beide procedures (bouwvergunning en de RO art 19.2) hun zienswijze indienen bij de gemeente en ze worden bij de verdere besluitvorming betrokken. Tegen het uiteindelijke besluit kan bezwaar worden ingediend en uiteindelijk kan in beroep worden gegaan bij de Raad van State.