Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Herziening algemene plaatselijke verordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer gaan een herziene Algemene Plaatselijke Verordening 2006 (APV) ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad. Voorafgaand hieraan biedt het college een ieder de gelegenheid om de zienswijze op het ontwerp voor de APV 2006 te geven.

De APV is -samengevat- de gebundelde strafverordening van de gemeente voor:

cD- openbare orde en veiligheid op de weg, toezicht op evenementen, maatregelen tegen overlast en baldadigheid, toezicht op openbare inrichtingen, heling en vuurwerk;
cD- seksinrichtingen en straatprostitutie;
cD- bescherming van milieu en natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente, waaronder geluidhinder, bodem-, weg-, en milieuverontreiniging, houtopstanden, bescheming flora en fauna en stankoverlast;
cD- parkeerexcessen;
cD- collecteren, venten, standplaatsen en snuffelmarkten; cD- openbaar water.

Een bekend voorbeeld van een strafbepaling is het verbod om houtopstand te kappen zonder vergunning. Naast de mogelijkheid om strafrechtelijk op te treden tegen overtreding van dit soort bepalingen kan het bestuursorgaan dat ook doen door toepassing van bestuursdwang of dwangsom. Binnenkort zal hoogstwaarschijnlijk ook een bestuurlijke boete voor een aantal APV-bepalingen tot de mogelijkheden behoren.

De APV is in 1995 vastgesteld en sindsdien slechts incidenteel telkens op een onderdeel aangepast. Vandaar dat dit toe is aan een algemene actualiseringsronde, vooral voor wat betreft recentere jurisprudentie en wetswijzigingen. B&W hebben het ontwerp voor de APV 2006 op 5 juli 2006 vastgesteld en de raadscommissie voor Bestuur & Middelen gehoord op 7 september 2007.
In de ontwerp-APV voor Hoogezand-Sappemeer is nu het VNG-model voor de APV volledig overgenomen.

Met ingang van 21 september t/m 1 november 2006 ligt het ontwerp voor de APV 2006 samen met de raadsvoordracht voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis en in de Openbare Bibliotheek. Exemplaren van het ontwerp voor de APV 2006 en de raadsvoordracht zijn gratis in het gemeentehuis verkrijgbaar, bij de afdeling Burgerzaken. Tijdens de inzageperiode kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerp voor de APV 2006 schriftelijk of mondeling kenbaar maken aan B&W, t.a.v. de heer J.G. Vaneker, Postbus 75, 9600 AB Hoogezand, te bereiken op telefoon (0598) 37 36 74.