PvdA Rotterdam



Hun gifschip is ons gifschip

Vr 22 Sep 2006 - Fouad el Haji
Hun gifschip is ons gifschip

Hun lot is ons lot is een veel geciteerde statement uit de Troonrede van afgelopen dinsdag. Het is vandaag vrijdag. Alweer drie dagen na de nacht ervoor, maar ik ga met u terug naar dinsdagavond. Het is inmiddels tegen middernacht. Ik rijd naar huis na weer een uitgelopen vergadering. Uit de radiostudio van Met het Oog op Morgen klinkt een vertrouwde stem. Een stem die luid en duidelijk zegt: hun lot is ons lot. Waag het daarmee oneens te zijn.

Laten we wel wezen, bijster origineel is de opmerking allerminst, zeker niet in tijden van verkiezingen en Troonredes. Dat is wat ik eerst ook dacht.
Maar nu, een paar dagen na de Troonrede, merk ik dat dit mij nog steeds bezig houdt. Ik vraag mij nog steeds af welke inspiratiebron ten grondslag heeft gelegen aan dit sociaal en medemenselijke perspectief. Wat heeft onze vorstin ertoe bewogen om aandacht te vragen voor mensen in overzeese werelddelen. Mensen die vanzelfsprekend slechter af zijn dan wij.
Bedoelde zij inderdaad overzeese werelddelen, of had zij het over gestrande reizigers in Rotterdam. Ik vermoed zelf het eerste. Maar waar dacht zij aan toen zij deze zinsnede opschreef? Waarom is hun lot uitgerekend ons lot en niet dat van de Belgen, om maar wat te noemen?

Dacht de koningin misschien aan het gifschip Probo Koala dat in juli Amsterdam probleemloos mocht verlaten om duizenden mensen in Ivoorkust te gaan vergiftigen, bijna tegelijkertijd met de debacle met het asbestschip dat wekenlang als Zwarte Piet diende tussen de Nederlandse en de Turkse regering? Ik vermoed van niet, want de gang van zaken rond Probo Koala wordt op dit moment nog onderzocht door Amsterdam, VROM en het Openbaar Ministerie. Ieder afzonderlijk.

Of heeft de schrijver van de Troonrede zich dit jaar juist laten inspireren door de slachtoffers en nabestaanden van de Schipholbrand. Maar dan moeten wij, met andere woorden, hun lot is ons lot, opvatten als een hint in de richting van de ministers Donner en Dekker om af te treden. Beetje opzichtig is het dan wel, als je het mij vraagt. Kabinet Kok II trad ook af vlak voor de verkiezingen, maar maakte bijzonder weinig indruk. Men noemde dat toen lotsverbondenheid, maar het blijft hetzelfde.

Of zou de minister-president dit jaar zelf achter zijn typemachine hebben gekropen. Zou hij zich hebben laten inspireren door die ene foto boven zijn bureau waarop aan de Spaanse zuidkust aangespoelde lijken in kisten worden weggevoerd terwijl twee badmintonnende toeristen niet eens afgeleid lijken te worden en dus vrolijk verder spelen? En zou hij daarbij hardop hebben geroepen: hun lot is ons lot.

Tja, het blijft gissen. Eén lot kan het volgens mij niet zijn geweest en dat is het lot van de Nederlandse Antillen. De koningin heeft weliswaar overtuigend verklaard alweer uit te kijken naar een bezoek aan onze Overzeese Rijksdelen. Lekker hoor, trouwens! maar om nu te zeggen hun lot is ons lot, dat gelooft niemand. Onze regering zegt namelijk al jaren dat het lot van de Antillen hun eigen lot is en dat dit vooral zo moet blijven.

Zoals gezegd, lopen er drie onderzoeken naar de handelwijze rond de Probo Koala. Grote kans dat het onderzoeksrapport te zijner tijd de minister van Milieu de kop gaat kosten. De vraag is alleen wat de titel van de Troonrede van volgend jaar zal zijn. Boontje komt om zn loontje?