Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief Productschap Diervoeder22 september 2006

REMINDER Opschoningsactie Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen (DRV)

Deze nieuwsbrief is eerder op 11 juli 2006 gepubliceerd en wordt nu ter herinnering nogmaals verzonden. Ten behoeve van het streven naar een actuele DRV-lijst is het PDV voornemens waar aan de orde producten van de DRV-lijst te verwijderen. In de bijgevoegde tabel worden de betreffende producten opgesomd met daarbij de reden tot het voornemen van verwijdering.

Vanaf 1 januari 2004 geldt voor GMP+ gecertificeerde bedrijven de verplichting dat zij uitsluitend voedermiddelen mogen gebruiken waarvan een generieke risicobeoordeling in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (DRV) van het Productschap Diervoeder (PDV) is opgenomen. Indien van een product geen risicobeoordeling in de DRV aanwezig is, dient de ondernemer eerst een (generieke) risicobeoordeling aan het PDV aan te bieden voor opname in de bedoelde databank. Pas na opname van het product in de DRV-lijst kan het product door een GMP+ gecertificeerd bedrijf worden aangekocht dan wel worden ontvangen. Voor meer informatie met betrekking tot de DRV: http://www.pdv.nl/nederland/kwaliteit/page1795.php.

Ten behoeve van de transparantie van de "Lijst van opgenomen producten in de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen (DRV)" is het PDV bezig met het opstellen van productdefinities voor de opgenomen producten. Hiertoe zijn recent alle producten van de DRV-lijst nader onder de loep genomen. Hierbij is het volgende geconstateerd:

1) Door aangebrachte wijzigingen in de loop van de tijd is een aantal producten onder verschillende namen opgenomen in de DRV-lijst;
2) Tussen de enkelvoudige voedermiddelen bevinden zich een aantal 'mengproducten' die ten onrechte op de DRV-lijst zijn gekomen;
3) Van een aantal producten bestaat, na navraag in de sector, sterk het vermoeden dat deze niet meer als regulier voedermiddel binnen Nederland worden afgezet.

Het PDV streeft naar een actuele DRV-lijst en is, gezien bovenstaande, voornemens enkele producten per 1 november 2006 van de DRV-lijst te verwijderen. In de bijgevoegde tabel worden de betreffende producten met de daarbij behorende reden vermeld.

Wanneer u bezwaar heeft tegen het verwijderen van één of meerdere producten van de DRV-lijst, zoals vermeld in de tabel, dan verzoeken wij u dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór maandag 16 oktober 2006 kenbaar te maken aan het PDV (via email:drv@pdv.nl).Indien het PDV het bezwaar gegrond acht, zal de verwijdering op basis van een (geactualiseerde) risicobeoordeling worden heroverwogen.

Op 1 november 2006 zal de aangepaste DRV-lijst met productdefinities gepubliceerd worden.

De huidige complete DRV-lijst vindt u op de volgende pagina:

Lijst van producten in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (http://www.pdv.nl/lmbinaries/drv_lijst-nl.pdf).