Ingezonden persbericht


22 september 2006

Hoe betrouwbaar is inkt uit navulshops?

Goedkoop of duurkoop? PCM onderzoekt de kwaliteit van navulshops.

Navulshops voor printerinkt schieten als paddestoelen uit de grond. In deze winkels kunnen consumenten vanaf een paar euro hun lege inktcartridge laten vullen. Dat deze navulwinkels in populariteit stijgen, is niet verwonderlijk: een nieuw inktpatroon aanschaffen is nog steeds erg duur! Even omgerekend: een liter originele printerinkt voor een HP344 inktpatroon kost maar liefst ¤ 2571, terwijl je bij de navulwinkel slechts ¤ 714 per liter betaalt!

De grote vraag is natuurlijk of deze goedkope inkt betrouwbaar is. Of doet de consument er goed aan meer geld neer te leggen voor een origineel inktpatroon van de printerfabrikant?

Niet eerder is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de navulshops en de inkt die ze leveren. Daarom deed het computertijdschrift PCM (zie ook www.pcmweb.nl) een kwalitatief onderzoek naar dit nieuwe fenomeen. PCM-redacteuren lieten cartridges vullen in een aantal shops verspreid over Nederland, waaronder Videoland, PrintSmart, Inktstation, Vobis en Tintenstation.

De resultaten: voor normaal gebruik zijn nagevulde inktpatronen goed genoeg. Wie geen foto's afdrukt hoeft geen dure inktcartridges te kopen. Hiermee kan de consument tientallen euro's per jaar besparen. Wel is het zo dat de kwaliteit van de inkt en de service van de winkels sterk uiteen lopen. Het is overigens niet uit te sluiten dat printerfabrikanten door deze toenemende concurrentie hun prijzen voor inktcartridges zullen verlagen.

Ingezonden persbericht