Provincie Drenthe

Herstel waterinfrastructuur Aceh
22 Sep 2006

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben ingestemd met de besteding van 483.031 euro aan herstel van de waterinfrastructuur in Aceh op Sumatra (1 euro per inwoner). GS hebben voor Aceh gekozen, omdat er al lange tijd banden zijn met Nederland en omdat de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) al actief was in dat gebied. Provinciale Staten reserveerden begin 2005 dit bedrag voor wederopbouw van het watersysteem. Inmiddels is een groot gedeelte van het herstel van de waterinfrastructuur afgerond. In de komende periode worden nog diverse projecten op het gebied van drinkwater, riolering en waterzuivering uitgevoerd.

De tsunami van 26 december 2004 trof onder andere Aceh, het noordelijke deel van Sumatra. Direct na de ramp zijn op grote schaal verschillende noodhulpacties ondernomen. Doordat in het gebied de gehele infrastructuur en alle administratieve informatie was vernietigd, duurde het starten van de wederopbouw enige tijd. In de loop van 2005 is de planning voor de herstelwerkzaamheden opgepakt en in 2006 is een werkelijke start gemaakt.

Projecten
De eerste, directe ondersteuning bestond onder andere uit noodhulp aan de waterbedrijven door het leveren van watertrucks en pick-ups en van personeel. Zes lokale waterbedrijven zijn qua organisatie weer geheel op orde gebracht. Ook zijn medewerkers opgeleid. Er is een start gemaakt met de implementatie van de (verbeterde) financiële en technische administratie.
Een relatief klein project was het herstellen van een waterbron. De bron is ook voorzien van een stuw. Het water kan nu naar de zuivering getransporteerd worden en vervolgens naar de inwoners van Aceh. Voor de vernielde stad Banda Aceh worden plannen gemaakt om nieuwe waterzuiverings-installaties te bouwen en te voorzien van een leidingnet. Waterdistributie gebeurt nu door tankauto's. In het zwaar getroffen dorp Lhok Nga is de wederopbouw begonnen en keert de bevolking terug. Ook in deze plaats is gestart met het aanleggen van de drinkwaterinfrastructuur. Er wordt een ondergronds drinkwaternet aangelegd en de nieuwe huizen krijgen een aansluiting op het leidingnet. Door de geleidelijke opbouw over een aantal jaren is dit nu nog niet volledig gereed.
In ditzelfde gebied wordt een begin gemaakt met sanitaire voorzieningen.
Het gehele project wordt naar verwachting medio 2007 afgerond.

Organisatie en kosten
Een groot aantal overheden zoals provincie en gemeenten, enkele bedrijven en de WMD hebben financieel bijgedragen aan de wederopbouw van de waterinfrastructuur in Aceh. Namens alle betrokken Drentse organisaties heeft de WMD een bestemming voor het geld gezocht. De Stichting H2O-partners coördineert de acties van de organisaties. Deze stichting staat onder voorzitterschap van de heer Hoogsteen, directeur van de WMD.

De totale kosten van het project zijn ongeveer 11,2 miljoen euro. Uit Drenthe is EUR 1.238.500,- bijgedragen. Het Directoraat-generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verdubbelt dit bedrag, zodat in totaal 2,5 miljoen euro aan projecten met een Drentse achtergrond wordt besteed.