Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

22 september 2006
NAJK voorstander van uitholling melkquotering

Het NAJK kan zich vinden in de uitholling van de betekenis van de melkquotering waar minister Veerman op aanstuurt. Donderdag 21 september werden in Tilburg de uitkomsten gepresenteerd van een LEI onderzoek naar de gevolgen van afschaffing van de melkquotering.

Nils den Besten, NAJK portefeuillehouder melkveehouderij: de marktondersteuning van de Europese zuivelsector brokkelt af waardoor de het quoteringssysteem overbodig wordt. Sterker nog, de quotering heeft dan alleen nog maar een kostprijsverhogend effect. Nils vindt dat Nederland langzaam naar een quotumafschaffing toe moet werken: maar ik vind niet dat het tijdtip van afschaffing naar voren moet worden gehaald. Het is iets wat geleidelijk moet gebeuren.

Het NAJK vindt dat het nu de hoogste tijd is dat ook zuivelverwerkers duidelijkheid geven. Kees Wantenaar (NZO) begon zijn speech met het volgende voorbeeld: stel je hebt een autofabriek en de leverancier van plaatstaal vertelt je dat het de productie vanuit efficiƫntieoverwegingen met 20% gaat verhogen. Wat doe je dan als directeur van de autofabriek? Ga je je eigen productie verhogen of vertel je de producent dat je het staal niet afneemt. Nils den Bestens reactie: persoonlijk vind ik dit een slecht voorbeeld want een producent van plaatstaal kan ook een magnetronfabriek benaderen voor haar afzet. Maar als een melkfabriek extra melk niet afneemt, dan doet een ander het wel en kom je de melk op dezelfde markt toch weer tegen. Nils is dan ook geen voorstander van regulering van melkaanvoer: als jongerenorganisatie moet je dat gewoon niet willen. Je gaat dan weer werken met verworvenheden uit het verleden waaraan ongetwijfeld waarde wordt toegekend. En dat is een blok aan het been voor bedrijfsopvolgers. Het NAJK prijst de houding van Friesland Foods en hoopt dat andere zuivelverwerkers er een voorbeeld aan nemen.