Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aanwijzingsbesluit WOPT

Aanwijzingsbesluit WOPT

22 september 2006

Besluit van 21 augustus 2006 tot aanwijzing van instellingen waarop de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) van toepassing is.
---

Artikel 5 van de Wopt biedt de mogelijkheid om rechtspersonen of organisaties waarvan gewenst is dat de beloningsstructuur openbaar is, aan te wijzen en hen daarmee onder de werking van de wet te brengen. Teneinde zeker te stellen dat de zorginstellingen en de zorgverzekeraars overeenkomstig de bedoeling van de Staten-Generaal onder de werking van de Wopt vallen, wordt gebruik gemaakt van deze bevoegdheid. De financiering van de zorgsector wordt gerekend tot de collectieve lasten. Daarmee vindt de financiering van deze sector middellijk of rechtstreeks geheel of gedeeltelijk uit publieke middelen plaats. Aldus wordt voldaan aan de in artikel 5 van de Wopt gestelde voorwaarde voor het treffen van een algemene maatregel van bestuur.

Er zij op gewezen dat op grond van de Wopt openbaarmaking verplicht is van de beloning van een ieder die in loondienst is van een bij of krachtens de Wopt aangewezen rechtspersoon of instelling en wiens beloning in enig jaar hoger is dan het op dat jaar betrekking hebbende gepubliceerde belastbaar loon van ministers. De openbaarmaking is dus niet beperkt tot de beloning van bestuurders of toezichthouders.

De complete tekst en toelichting van dit aanwijzingsbesluit kunt u aan de rechterkant van deze pagina downloaden


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel