Lubbers: 'De kracht van vluchtelingen vraagt om nieuw beleid'

Uaf

Persbericht

22 september 2006

Lubbers: 'De kracht van vluchtelingen vraagt om nieuw beleid'

Dit jaar recordaantal vluchtelingen afgestudeerd.

Dit jaar is een recordaantal van 304 hoger opgeleide vluchtelingen afgestudeerd. Nooit eerder lag het aantal afgestudeerden dat door de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF werd gesteund boven de 300. 'Deze groep laat zien dat er veel talent zit onder asielzoekers en vluchtelingen in Nederland', aldus de nieuwe UAF-voorzitter Ruud Lubbers. 'Nederland is de laatste jaren 'verkrampt' geraakt op het terrein van asiel en integratie. Een nieuw kabinet zou een meer open opstelling moeten kiezen gebaseerd op de meerwaarde die veel vluchtelingen kunnen leveren'. Oud-premier Lubbers zegt dit ter gelegenheid van het jaarlijkse afstudeerfeest van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

De nieuwe UAF-voorzitter: 'Nederland heeft een sterk groeiende behoefte aan kenniswerkers. Onder vluchtelingen bevinden zich veel goed opgeleide mensen, sterke mensen met een grote motivatie, die het land iets te bieden hebben. Het geeft geen pas die mensen 5 jaar of langer in onzekerheid te laten. Voor hen die willen participeren moet het mogelijk zijn al tijdens de asielprocedure toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt te hebben. Dat bevordert hun integratie en daar heeft Nederland als geheel baat bij. Dat zoveel gevluchte studenten nu met een Nederlands onderwijsdiploma aan de slag kunnen vervult ons met trots'.

De bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam op zaterdag 23 september is het eerste openbare optreden van Ruud Lubbers als voorzitter van het UAF. Lubbers zal tijdens deze dag de vluchtelingen persoonlijk feliciteren met het behalen van hun diploma.

Het UAF ondersteunt hoger opgeleide vluchtelingen en asielzoekers bij hun studie en het vinden van werk door middel van geld, advies en begeleiding. Dankzij bijdragen van particuliere donateurs begeleidt het UAF momenteel circa 2.500 vluchtelingen.

einde bericht