Provincie Groningen

(banden-)spanning er in Het nieuwe rijden: gedeputeerde Musschenga houdt de (banden-)spanning er in 22 september 2006

Automobilisten kunnen al snel 50 euro of meer per jaar verdienen door steeds met de juiste bandenspanning te rijden. Bij een vijftal benzinestations van Shell en ANWB in de stad wordt vandaag de bandenspanning tijdens het tanken gecontroleerd en indien nodig aangepast. Speciale teams met leerling automonteurs van het Alfa-college deze service van 's morgens 07.00 tot 's middags 17.00 uur. Verkeersgedeputeerde Musschenga van de provincie Groningen verrichtte vanochtend de officiële starthandeling door zelf zijn bandenspanning te controleren.

Een autoband met een te lage spanning verhoogt niet alleen het brandstofverbruik, maar verkort ook de levensduur van die band en beïnvloedt de wegligging van een auto en daarmee de verkeersveiligheid nadelig. Meer hierover is te vinden op www.hetnieuwerijden.nl.

In de praktijk blijkt de helft van de weggebruikers met een te lage bandenspanning te rijden. Bij de huidige hoge brandstofprijzen valt er bij zo'n 15.000 kilometer per jaar al 50 Euro of meer te verdienen door steeds met de juiste bandenspanning te rijden. Als dat doorgerekend wordt naar alle automobilisten in Nederland zou dat een besparing opleveren van minstens 110 miljoen liter brandstof per jaar!

Shell en ANWB zijn partners van Het Nieuwe Rijden en ondersteunen de campagne om "de spanning erin te houden". Ook in de opleiding voor automonteur van het Alfa-college besteedt men hier uitvoerig aandacht aan.

In totaal steken 75 leerlingen van het Alfa-college in drie ploegen hun handen uit de mouwen. Automobilisten die gaan tanken kunnen tijdens het tanken gratis hun banden laten controleren en zonodig op laten pompen. Teams van 4 man controleren gelijktijdig de vier banden tijdens het tanken.

De actie wordt uitgevoerd bij de volgende benzinestations:
* ANWB-benzinestation, Helperzoom

* Shell station Driebond Noord, Beneluxweg
* Shell station Driebond Zuid, Beneluxweg
* Shell station Paddepoel, Zonnelaan

* Shell station De Wijert, Van Ketwich Verschuurlaan

De ANWB Wegenwacht is ook de hele dag bij deze stations aanwezig voor specialistische technische vragen en advies.

22 september 2006