Digitale Gemeente Houten

Jeugdige sporters strijden in Rome

vrijdag 22 september 2006 - Bron: Trefpunt (Léon van Zijl)

Joyce, Wesley en Nicole vertrekken samen met vijf andere Hellas-atleten eind sptember naar de Special Olympics in Rome. De drie Houtense atleten oefenen daarvoor wekelijks op sportpark Maarschalkerweerd.

HOUTEN Drie Houtense atleten binden tijdens de Special Olympics in Rome de strijd aan met deelnemers uit andere Europese landen op het onderdeel atletiek. Zij zijn lid van atletiekvereniging Hellas uit Utrecht en vormen samen met in totaal twintig atleten met een verstandelijke beperking de Nederlandse ploeg.

Vanaf de kant klinken de enthousiaste aanmoedigingen, terwijl Joyce Berbers en Wesley van Aken trainen op de 100 meter hardlopen. Dat gaat niet helemaal naar wens: Wesley ziet in de baan naast hem dat Thomas die meestal achter hem ligt- ineens vleugeltjes heeft. Wesley wordt boos, verliest zes seconden en komt hevig teleurgesteld over de streep. Joyce doet het die avond beter: zij finisht binnen de normtijd en hoeft zich even geen zorgen te maken. Dat doet Nicole van der Horst wel, maar om een heel andere reden. Zij is de pechvogel van de ploeg en heeft haar arm gebroken. Maar ik gá mee naar Rome, zegt ze gedreven. Ik blijf niet thuis, maar mag nu even niet trainen. Begeleidster en trainster Toos Nieuwenhuijsen, eveneens uit Houten afkomstig, knikt haar bemoedigend toe: Doe maar voorzichtig en zorg alsjeblieft dat je niet valt. De dokter heeft er goede hoop op dat je dan tijdig bent hersteld om in Rome te kunnen meedoen. Toos beoefent zelf de atletieksprot en weet wat het is om met tegenslagen om te gaan. Sinds 1997 is zij betrokken bij sport voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is precies het verschil tussen paralympics en speciallympics, legt ze uit. Atleten bij de paralympics zijn lichamelijk beperkt: ze missen een lichaamsdeel. Onze atleten hebben een verstandelijke beperking.

Favoriet
Elk teamlid heeft zijn favoriete onderdeel. Joyce loopt op de 100 meter héél hard: 26.25, maar vindt zelf toch de estafette leuker. Daarnaast komt ze op de 200 meter uit. Nicole vindt de 400 meter het leukste onderdeel, maar verw3acht dat ze ook op de estafette haar prestaties kan verbeteren. Wesley vertelt de estafette juist erg leuk te vinden, maar is een kei in het kogelstoten. Hij nam in 1999 al deel aan de Special Olympics in Amerika , waar hij derde werd met kogelstoten en goud haalde op de sprint.

Sterke afvaardiging
Met acht deelnemers heeft atletiekvereniging Hellas een sterke afvaardiging in de Nederlandse ploeg. Die bestaat daarnaast uit zes deelnemers op het onderdeel gymnastiek en eveneens zes atleten bij het zwemmen. De sporters worden in divisies geplaatst: binnen bepaalde grenzen mag hun prestatie afwijken van de andere deelnemers in dezelfde divisie. Zo heeft elke sporter binnen een divisie gelijke kansen om te winnen. Dat is een stimulans voor verdere persoonlijke groei in de sport. Natuurlijk is het winnen plezierig, maar het meedoen is minstens zo belangrijk. De wedstrijden van de Special Olympics sluiten daarmee naadloos aan op de Olympische gedachte: Meedoen is belangrijker dan winnen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).