Ingezonden persbericht


BEVEILIGINGSDOOLHOF LODEN LAST VOOR EUROPESE BEDRIJVEN

Nederland loopt voorop in diversiteit aan leveranciers. Een kwart

(25%) van de ondervraagde bedrijven doet zaken met vijf of meer leveranciers

Driekwart (77%) wil centraal overzicht van beveiliging

IT-infrastructuur

Bijna een derde (29%) gebruikt vier of meer beheerconsoles

Amsterdam, 22 september 2006 - McAfee Inc. (NYSE: MFE) maakt vandaag de resultaten bekend van een onderzoek waaruit blijkt dat de wens om IT-beveiliging eenvoudiger te kunnen beheren, ondermijnd wordt door een gedifferentieerd aankoopbeleid. Hoezeer IT-managers ook aandringen op één centraal overzicht, het doolhof van leveranciers, oplossingen en consoles vormt in veel ondernemingen een loden last die datzelfde overzicht onmogelijk maakt.

Bij het onderzoek waren 600 bedrijven betrokken in zes Europese landen - het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië. In meer dan driekwart van de ondervraagde organisaties (77%) wordt de behoefte aan eenduidig overzicht inzake beveiliging van de IT-infrastructuur nadrukkelijk onderschreven, maar in bijna een derde van de gevallen (29%) wordt op dit moment gewerkt met vier of meer verschillende beheerconsoles. Bij een kwart (24%) van de ondervraagde bedrijven* zijn beveiligingssystemen in gebruik van vijf of meer verschillende leveranciers.

Het onderzoek, in opdracht van McAfee®, uitgevoerd door Ipsos MORI Research was bedoeld om zicht te krijgen op de complexiteit van beveiligingsconfiguraties, die bij veel Europese ondernemingen alleen maar lijkt toe te nemen. Doelmatig beheer van meerdere oplossingen, afkomstig van uiteenlopende leveranciers, wordt voor het IT-personeel in de praktijk steeds lastiger, mede omdat er voortdurend updates moeten worden geïnstalleerd en licenties vernieuwd.

Naast het gebruik van oplossingen van diverse leveranciers is er bij veel bedrijven ook sprake van een veelvoud van beveiligingsoplossingen in de totale structuur van de organisatie. Bijna een derde (30%) van de ondervraagde bedrijven heeft vijf of meer oplossingen in gebruik en bij één op de vijf (22%) zijn het er zelfs zeven of meer.

Het beeld is niet overal in Europa gelijk. Zo loopt Nederland voorop in diversiteit aan leveranciers. Een kwart van de in Nederland ondervraagde bedrijven doet zaken met vijf of meer leveranciers. Bij één op de vijf (19%) is zelfs sprake van 10 of meer. Een groot contrast met bijvoorbeeld Frankrijk, waar één op de drie bedrijven één vaste leverancier heeft.

Engeland scoort het hoogst als het gaat om het aantal beveiligingsoplossingen per bedrijf. In 44% van de gevallen worden er binnen één organisatie vijf of meer gebruikt en bij een derde van de ondervraagde bedrijven is dit zeven of meer beveiligingsoplossingen. Ook in Italië is dat bij een derde van de ondervraagde organisaties het geval, terwijl in Spanje maar bij één op de vijf bedrijven een relatief groot aantal verschillende oplossingen worden gebruikt, namelijk vijf of meer.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

Middelgrote ondernemingen (250 tot 499 medewerkers) werken in toenemende mate met meerdere leveranciers. Van de ondervraagde bedrijven heeft 42% beveiligingsoplossingen in gebruik van drie of meer leveranciers.

Meer dan een kwart (26%) van de middelgrote ondernemingen gebruikt in het geheel van de IT-infrastructuur vijf of meer beveiligingsoplossingen.

Slechts 23% van de ondervraagde bedrijven is volledig tevreden met het niveau van hun systeem- en netwerkbeveiliging.

Koopgedrag

Bij de aankoop van nieuwe beveiligingsoplossingen blijkt functionaliteit de belangrijkste overweging. Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven (26%) zegt aankoopbeslissingen te baseren op de specifieke mogelijkheden van een product. Bij slechts 13% is de prijs het primaire argument. Nederland wijkt hier met 16% niet ver vanaf. Engeland scoort het hoogste, daar kiest iets meer dan één op de vijf bedrijven voor de goedkoopste oplossing.

Patches, patches en nog meer patches

Eén van de grootste problemen voor bedrijven die diverse systemen van meerdere leveranciers in gebruik hebben, is de constante zorg om de implementatie van patches. Ruim de helft (51%) van alle Europese bedrijven in het onderzoek is één keer per dag of meer bezig met het aanbrengen van patches. De grootste 'patchers' zijn de Italianen, die in 67% van de gevallen minstens één keer per dag patches installeren gevolgd door de Duitsers met 61%. Het is duidelijk dat het gebruik van één centrale beheerconsole ook op dat gebied een enorme winst zou betekenen.

"Beheer van een aantal verschillende systemen van verschillende leveranciers is niet alleen lastig, het is ook inefficiënt en duur. Het is voor ondernemingen in alle opzichten voordelig om op zoek te gaan naar een geïntegreerde, onder één centrale console functionerende beveiligingsoplossing die bescherming biedt tegen het complete spectrum van gevaren en tegelijkertijd kosteneffectief is en eenvoudig te beheren," zegt Aminah Gianfrancesco, director of system security EMEA bij McAfee, Inc.

Als grootste beveiligingsspecialist ter wereld is McAfee erin geslaagd de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen van dit moment bijeen te brengen in een geïntegreerd, centraal te beheren totaalsysteem dat zowel geschikt is voor de kleinste onderneming als voor het grootste concern. McAfee´s totaaloplossing maakt een eind aan de last van het beheer van meerdere systemen van uiteenlopende leveranciers en biedt tegelijkertijd volledige bescherming tegen alle dreigingen vanuit de digitale wereld, van virussen en spam tot spyware, aanvallen door hackers en identiteitsdiefstal .

Over McAfee, Inc.

McAfee, Inc., met hoofdkantoor in Santa Clara, California (V.S.) is marktleider op het gebied van beveiliging. McAfee biedt innovatieve en bewezen solutions en services die systemen en netwerken wereldwijd beschermen. Met McAfee's ongeëvenaarde expertise op beveiligingsgebied kunnen particuliere klanten, ondernemingen, (semi)overheidsinstellingen en service providers aanvallen blokkeren, verstoringen vermijden en hun beveiligingsstatus voortdurend bewaken en verbeteren. Meer informatie vindt u op www.mcafee.com .

N.B.: McAfee is een geregistreerd handelsmerk van McAfee, Inc. en/of dochterondernemingen van McAfee in de Verenigde Staten en/of andere landen. Het gebruik van de kleur rood in verband met beveiliging is kenmerkend voor de producten van het merk McAfee. Alle andere in deze tekst genoemde al dan niet geregistreerde handelsmerken zijn het exclusieve eigendom van de desbetreffende ondernemingen.


* Bedrijven met meer dan 1000 werknemers.

###



Ingezonden persbericht