VVD


22-9-2006

VVD wil conflict met Amsterdam over Schiphol via rechter oplossen

Het kan verkeren. De linkse partijen in de Kamer en Amsterdam putten zich plotseling uit in liefdesbetuigingen aan het adres van Schiphol. Dat is wel eens anders geweest. De VVD fractie vindt dat winst.

Dat komt ook van pas bij verdere debatten over de groei van Schiphol. De Amsterdamse socialisten vinden Schiphol zelfs zo belangrijk, dat de luchthaven voor 100% in de warme moederschoot van de overheid moet blijven. Daar moet zelfs een democratisch genomen besluit van het parlement voor wijken. De VVD vindt dat Regering en parlement zichzelf serieus moet nemen en dit niet zomaar mag laten passeren.

Hieronder vindt u de inbreng van VVD woordvoerder Paul de Krom. Alleen het gesproken woord telt.

Het debat over de gedeeltelijke privatisering van Schiphol heeft veel goeds opgeleverd. Daarmee doel ik op de ongebruikelijke liefdesuitingen van de PvdA en Groen Links aan het adres van Schiphol. Het belang van de mainport, de werkgelegenheid, de regio etc., kortom al die argumenten die men de VVD altijd verwijt belangrijk te vinden worden nu lustig door links gebruikt om zijn zin te krijgen. Men struikelt over elkaar om de zegeningen van de luchthaven voor Amsterdam en Nederland te tellen. Dat is de laatste jaren wel eens anders geweest. Maar mijn fractie telt ook zijn zegeningen en vindt dat in ieder geval winst. Dat komt ons in de verdere discussie over de groei van de luchthaven nog goed van pas. Het linkse grachtengordel college van Amsterdam vindt Schiphol nu opeens zelfs zo belangrijk dat het van levensbelang is dat de luchthaven voor 100% in de warme moederschoot van de overheid blijft. Daar moet zelfs een democratisch genomen besluit van dit parlement - Tweede én Eerste Kamer - voor wijken.

Ik kan mij niet voorstellen dat - na elf (!) jaar debat - deze Kamer zou zeggen: `nou, OK, vooruit dan maar, jullie je zin. We hebben al die tijd voor Jan Joker lopen debatteren, maar soit, Amsterdam gaat voor'. Dan neem je jezelf als Kamer toch niet serieus? Overigens: kan de wet überhaupt nog wel worden uitgevoerd als Amsterdam zijn veto gebruikt, zo vraag ik de Minister.

Als het zo zou zijn dat de belangen van de gemeente Amsterdam of haar inwoners door verkoop van een minderheidsaandeel door het Rijk zouden worden geschaad, dan zou ik mij bij de positie van Amsterdam nog heel wat kunnen voorstellen. Maar ik zou echt niet weten waarom dat zo zou zijn. De overheid blijft meerderheidsaandeelhouder. Amsterdam blijft beschikken over haar eigen aandelen. Daar verandert niets aan. De waarde van die aandelen lijdt er niet onder. Integendeel, de kans dat die meer waard worden is zeer reëel. Publieke belangen zijn stevig verankerd in wet en regelgeving. In de wet hebben we bovendien een reeks van waarborgen opgenomen om de continuïteit van het bedrijf en de mainportfunctie te waarborgen. Waar wordt het belang van Amsterdam nu eigenlijk geschaad? Of van Schiphol zelf? Sterker, over de ruggen van de burgers loopt Amsterdam zelfs aanzienlijke voordelen mis.

Mijn fractie vindt dat het Kabinet en deze Kamer zich niet zomaar kunnen neerleggen bij een veto van Amsterdam. Het gaat hier wel om het algemeen belang t.o.v. dat van één gemeente. Ik kan mij dus goed voorstellen dat uiteindelijk de rechter, als onafhankelijke scheidsrechter, het verlossende woord maar moet spreken. In de brief die wij zojuist van de Minister ontvingen, wil de Minister die route ook opgaan. Mijn fractie, het mag duidelijk zijn, steunt die lijn.