Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 22 september 2006

145.000 euro minder administratieve lasten voor omroepen

De Vlaamse Regering keurde vandaag, na advies van de SERV en de Mediaraad, de vernieuwde mediadecreten goed. Op initiatief van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS werd het regelgevende kader aangepast aan het medialandschap van vandaag. Minder papierwerk voor de omroepen was daarbij een van de prioriteiten. Daarom werden een aantal rapporteringsverplichtingen voor radio- en televisieomroepen geschrapt. De Kenniscel Wetsmatiging van de Vlaamse overheid berekende, op basis van de gemiddelde uurlonen van wie zulke rapporten moet schrijven, dat dit de omroepen in totaal jaarlijks ongeveer 145.000 euro bespaart.

Tot op vandaag moet elke radio-omroep jaarlijks zowel een werkingsverslag als een financieel verslag bezorgen aan de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Ook de landelijke televisieomroepen leggen de VRM jaarlijks een werkingsverslag voor, samen met de goedgekeurde balans en de jaarrekening. Aanbieders van televisiediensten zoals televisie-op-aanvraag, moeten jaarlijks een verslag opmaken over hoe ze aan de decretale bepalingen hebben voldaan. Met het nieuwe voorstel van decreet moet dit allemaal niet meer. Regionale omroepen, die een specifieke maatschappelijke opdracht hebben in de mediadecreten, behouden wel de verplichting om een jaarlijks werkings- en financieel verslag in te dienen.

"Vraag niet wat je al weet", luidt het motto van het Vlaamse administratieve vereenvoudigingsbeleid van minister Bourgeois. "Dat wil ik dan ook toepassen in mijn mediabeleid. Heel wat gegevens die we jaarlijks aan de omroepen vragen, zijn al beschikbaar bij andere overheden, bijvoorbeeld bij de balanscentrale van de Nationale Bank. Dankzij ons MAGDA-platform* kan de VRM daar nu zelf aan geraken. Alle andere gegevens kan de VRM op elk moment opvragen bij de omroepen. Die zijn bij decreet verplicht medewerking te verlenen. De jaarlijkse verslagen zijn dus niet meer noodzakelijk en de omroepen weten best wat gedaan met die vrijgekomen tijd," aldus de minister.

En tijd is ook geld. De Kenniscel Wetsmatiging van de Vlaamse overheid berekende wat dit de omroepen aan personeelskosten bespaart. Daarvoor werden 11 radio-omroepen en 23 televisieomroepen bevraagd.

Het opstellen van het jaarlijkse werkings- en financieel verslag kost een radio-omroep gemiddeld 9,4 werkuren. Voor de 300 Vlaamse particuliere radio-omroepen betekent het nieuwe decreet jaarlijks in totaal 128.167 euro minder personeelskosten, ofwel 427 euro per radio-omroep. De rapporteringsverplichtingen van de 29 landelijke televisie-omroepen vergen gemiddeld 11,1 werkuren. Zij besparen nu dus in totaal 14.756 euro, ofwel 508 euro per tv-omroep. De werkingsverslagen voor televisiediensten tenslotte kosten gemiddeld 6,5 werkuren. In totaal besparen deze nu op jaarbasis 1.888 euro ofwel elk 315 euro.


* MAGDA (Maximale GegevensDeling tussen Administraties) is het Vlaams digitaal knooppunt voor gegevensuitwisseling.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02 552 70 39
Gsm: 0496 27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1158809149908&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht