Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 september 2006

Geen aanvragen mogelijk door invoering nieuw rijbewijs

Het oude, roze rijbewijs wordt vanaf 1 oktober 2006 vervangen door een moderne versie. Om dit alles in goede banen te laten verlopen is het op vrijdag 29 september 2006 niet mogelijk om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Daarnaast is het vanaf 1 oktober niet meer mogelijk om direct het nieuwe rijbewijs mee te nemen. Vanwege de centrale productie is het nieuwe rijbewijs pas na vijf werkdagen af te halen. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Het nieuwe rijbewijs voldoet aan de Europese richtlijn en zal naar verwachting in alle lidstaten worden afgegeven vanaf 2011. Hiermee worden op den duur de méér dan 100 verschillende typen rijbewijzen in de lidstaten van de EU vervangen. De invoering van dit nieuwe type rijbewijs moet onder meer de mogelijkheden van fraude verminderen en bijdragen tot een verbeterde verkeersveiligheid.

Hoe ziet het nieuwe rijbewijs eruit?

Het oude, vertrouwde roze papiertje wordt vervangen door een modern kunststof rijbewijs op bankpas- of creditcardformaat. Omdat het rijbewijs kleiner is geworden, zijn ook letters en afbeeldingen kleiner. Dat geldt ook voor de pasfoto en uw handtekening. Voor het nieuwe rijbewijs gelden dezelfde strenge pasfoto-eisen als voor de nieuwe identiteitsbewijzen. Op de achterzijde zijn door middel van pictogrammen de geldige voertuigcategorieën aangegeven. De categorieën zijn:
- C1 voor lichte vrachtwagens, eventueel met een lichte aanhangwagen
- C1E voor lichte vrachtwagens met een zwaardere aanhangwagen
- D1 voor bussen (tot 16 personen), eventueel met een lichte aanhangwagen
- D1E voor bussen (tot 16 personen) met een zwaardere aanhangwagen
- AM voor bromfietsen

Bromfietsrijbewijs
Vanaf 1 oktober is ook het oude bromfietscertificaat, dat door het CBR wordt uitgegeven, niet meer verkrijgbaar. Degenen die dan geslaagd zijn halen niet bij het CBR, maar bij de gemeente een rijbewijs met de nieuwe categorie AM. De huidige bromfietscertificaten blijven geldig tot 1 oktober 2009. Wel moet u, wanneer u na 1 oktober 2009 bromfiets wilt blijven rijden, en geen ander rijbewijs bezit, het certificaat bij de gemeente omwisselen voor een rijbewijs met de categorie AM. Degenen die na 1 oktober 2006 over een geldig rijbewijs (voor motor of auto) beschikken, hebben automatisch de bevoegdheid om bromfiets te rijden (categorie AM).

Meer informatie
Voor meer informatie over het aanvragen van nieuw rijbewijsdocument of bromfietsrijbewijs kunt u terecht op www.alkmaar.nl of www.rijbewijs.nl.