Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 22 september 2006

Vlaamse Regering principieel akkoord met voorstel bachelor rechten aan tUL

Op voorstel van minister van Onderwijs, Frank VANDENBROUCKE, heeft de Vlaamse Regering vandaag principieel ingestemd met het voorstel van de transnationale Universiteit Limburg om in samenwerking met de K.U.Leuven en de Universiteit Maastricht een bacheloropleiding in de rechten op te starten. Het voorstel moet nu nog worden voorgelegd aan de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Die zal de onderwijskwaliteit van het voorstel toetsen. Pas als ook de NVAO het voorstel positief heeft beoordeeld, kan de Vlaamse Regering de definitieve toelating geven om de opleiding in te richten.

Eerder beoordeelde de Erkenningscommissie de aanvraag van de tUL voor een bachelor rechten negatief. De commissie vond in de aanvraag onvoldoende redenen om het licht op groen te zetten voor een bijkomende rechtenopleiding in Vlaanderen. De tUL heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om een hernieuwde aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Regering. Met een gezamenlijke organisatie tussen drie universiteiten (transnationale Universiteit Limburg, Universiteit Maastricht en Katholieke Universiteit Leuven) komt de tUL tegemoet aan de bezwaren van de Erkenningscommissie. Er komt immers geen volledig nieuwe opleiding, maar wel een gezamenlijke opleiding met een belangrijke deelname vanuit de K.U.Leuven, vooral voor wat het Belgisch recht betreft. Door deze samenwerking blijven de extra investeringen ook beperkt. De krachtenbundeling past helemaal in de plannen van Frank Vandenbroucke voor rationalisatie van het hoger onderwijs. De opleiding creëert immers een betere kwaliteit door samenwerking en specialisatie. Door te bouwen op de bestaande onderzoekssamenwerking tussen de K.U.Leuven en de UMaastricht zijn er garanties voor een goede verwevenheid van onderwijs met onderzoek en een goede sturing van het onderzoek. De nieuwe, gezamenlijke opleiding wil zich van bestaande opleidingen onderscheiden door de inhoudelijke Europees rechtsvergelijkende aanpak en de vernieuwende onderwijskundige invulling. Wie de opleiding voltooit, zal één gezamenlijk diploma krijgen van de tUL, de K.U.Leuven en de Universiteit Maastricht.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Bob Van De Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 86 00 18
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1158892981469&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht