Nederlandse Spoorwegen Utrecht, 22 september 2006

Intercity op kruiwagen: NS verhaalt schade op daders

NS gaat de schade verhalen op de daders die op vrijdagavond 15 september een met bakstenen gevulde kruiwagen op het spoor hadden geplaatst. De schade van het incident wordt vooralsnog becijferd op minstens 20.000.

De spoorwegpolitie van het KLPD heeft eerder deze week drie mannen aangehouden, die worden verdacht van het plaatsen van de kruiwagen op het spoor tussen Ede-Wageningen en Veenendaal. De Intercity botste met volle snelheid op de kruiwagen, waardoor het remsysteem zwaar werd beschadigd. Reizigers in deze trein ondervonden urenlange vertraging en het spoor was tot diep in de nacht niet bruikbaar.

Het verhalen van de schade past in het beleid van de NS om daders te confronteren met de gevolgen van hun onverantwoordelijke gedrag en staat los van strafrechtelijke vervolging. In eerdere gevallen heeft de NS met succes schade geclaimd op daders van dit soort misdrijven. Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt dagelijks het vervoer van bijna 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 371 stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Bijna 25.000 NS medewerkers verzorgen de dienstverlening aan de klanten.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358


---- --