Gemeente Rotterdam


---


Nr.178
22 september 2006

Maastunnel mogelijk Rijksmonument

Het Rotterdamse college wil dat de minister van OC&W vijf Rotterdamse gebouwen aanwijst als nieuw Rijksmonument. Het gaat om het Maastunnelcomplex, de Hervormde Kerk en het Patrimonium's Hof in Charlois en twee schoolgebouwen in Feijenoord en Charlois. Alle gebouwen zijn tussen 1850 en 1940 gebouwd.

De voorgestelde selectie van nieuwe rijksmonumenten in Rotterdam bestaat uit de volgende panden:

1. de Hervormde Kerk aan de Charloisse Kerksingel 35. Een Kerkgebouw met orgel, tuin en hekwerk. De kerk is in 1868 gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van J. Visser. De kerk is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, maar ook vanwege de beeldbepalende waarde voor de dorpskern van Oud-Charlois.

2. Patrimonium's Hof, Patrimonium's Hof 1-12
Een in 1915 gebouwd hofje naar ontwerp van A.K. Kruithof. Het gaat om een ringvorming complex met in totaal 104 huizen en enkele winkels rond een plantsoen. Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse sociale woningbouw in dubbele hofaanleg.

3. Maastunnelcomplex en traverse
Al gedeeltelijk een gemeentelijk monument. Gebouwd tussen 1937 en 1942 door ir. A.J. van der Steur. Het complex bestaat uit 8 onderdelen te weten twee toegangsgebouwen, twee ventilatiegebouwen, twee garagegebouwen, de tunnel en de tunneltraverse. Het is de eerste onderwatertunnel voor auto-, fietsers- en voetgangersverkeer in Nederland en daarom van algemeen belang. Verder is het complex van grote cultuur- en architectuurhistorische-, stedenbouwkundige- en bouwtechnisch innovatieve waarde.

4. Scholencomplex Frankendaal, Beukendaal 191
Een scholencomplex ontworpen door ir. A.J. van der Steur in 1930-1933 in de stijl van het zakelijke expressionisme. Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Ook van belang binnen het (scholen) oeuvre van Van der Steur.

5. Scholencomplex Zwartewaalstraat, Blankenburgerstraat Gebouwd in twee fasen (1928-1929 en 1929-1930) als samenwerking tussen ir. A.J. van der Steur en de architecten J. Poot en W. Dahlen. Het complex wordt van algemeen belang geacht vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische-, typologische-, stedenbouwkundige- en ensemblewaarde. Ook van belang als voorbeeld van een complexmatig schooltype.

Voorafgaand aan het verzoek tot aanwijzing heeft de gemeente onderzocht of belanghebbenden bezwaar zouden hebben tegen de aanwijzing. Het gaat om de eigenaren van de panden, de deelgemeenten en een aantal gemeentelijke diensten. Er waren geen bezwaren.

Rijksmonumenten zijn gebouwen, ouder dan 50 jaar, die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. Rotterdam voert een actief monumentenbeleid. Op dit moment heeft Rotterdam ca. 460 Rijksmonumenten en 180 gemeentelijke monumenten. De 5 nieuwe Rijksmonumenten dateren uit de periode 1850-1940. Veel nieuwe gemeentelijke monumenten dateren van na de Tweede Wereldoorlog.

Monumenten vertellen het verhaal van de geschiedenis van de stad. Wie de geschiedenis van zijn stad kent en zich daarin herkent, voelt zich meer betrokken bij zijn stad. Het college wil dat Rotterdam zich verder ontwikkelt tot een aantrekkelijke woonstad. Daar hoort het cultuurhistorische erfgoed bij. Want in een aantrekkelijke, zelfbewuste stad zijn verleden, heden en toekomst met elkaar in evenwicht.

noot voor de redactie/