Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een wijziging goed van het KB van 26 augustus 1980 tot instelling van een controlemerk voor de melk. Aangezien tests uitwijzen dat AA-melk ook na 90 dagen aan de vooropgestelde kwaliteitseisen voldoet, wordt de minimale houdbaarheids­duur van AA-melk verlengd van 70 naar 90 dagen.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Raad van State past de Vlaamse Regering het besluit van 3 oktober 2003 over de indeling van geslachte volwassen runderen definitief aan. Met deze wijziging wil men de ontstane impasse tussen de verschillende actoren (producenten, veehandelaren, slachthuizen) doorbreken. Tegelijk worden ook enkele administratieve vereenvoudigingen en lasten­verlagingen doorgevoerd voor de slachthuizen. De regelgeving sluit nu ook beter aan op de Europese.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de bijkomende cofinanciering van het EFRO-project 'Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum Oostende - Bouw infrstructuur' in het kader van de uitvoering van het doesltelling 2-programma West-Vlaanderen voor de periode 2000-2006. Ze kent 300.500 euro subsidie toe. De aanvullende subsidie wordt gevraagd omwille van de hogere kostprijs van de gebruikte technieken en uitrusting.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent 980.000 euro opleidingssteun toe aan de Brussels International Airport Company (BIAC) voor het project 'Shaping our future together'.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering benoemt Marc Van Gastel als regeringsafgevaardigde bij het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (EVA).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit met de juridische vertaling van het akkoord van de strategische werkgroep zwaartepunt 5 en het VESOC-actieplan 2006 voor acties met betrekking tot de man-vrouwproblematiek. Het besluit voorziet dat er subsidies kunnen worden toegekend aan projecten in het kader van de Vlaamse bijdrage aan het Belgische actieplan in uitvoering van de Europese werkgelegenheidsrichtsnoeren. Volgens die richtsnoeren moet men via een geïntegreerde aanpak de gendermainstreaming en specifieke beleidsmaatregelen combineren om de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt te bevorderen en de genderkloven in de arbeidsparticipatie aanzienlijk te verkleinen. Anderzijds moet er ook bijzondere aandacht besteed worden aan de combinatie werk en gezin.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de sectorconvenanten kent de Vlaamse Regering 102.000 euro werkingssubsidie toe voor het tweede werkjaar voor de sector internationale handel, het vervoer en de aanverwante bedrijfstakken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent bijna 530.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw (SLN) voor loon- en werkingskosten in de periode juli 2006 - juni 2007. Het SLN is sinds meer dan tien jaar actief als ondersteuningsstructuur en representatieve gesprekspartner van de lokale, niet-commerciële opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van onderwijs voor sociale promotie en in afwachting van de aangekondigde hervorming van het volwassenenonderwijs wordt aan zeven centra voor volwassenenonderwijs toestemming gegeven tot oprichting van een bijkomende vestigingsplaats voor één schooljaar.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het decreet van 20 juni 1996 over de subsidiëring van ouderkoepelverenigingen bepaalt dat ouderkoepelverenigingen aanspraak kunnen maken op een subsidie-enveloppe indien ze voldoen aan de voorwaarden bepaald in het decreet. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, een besluit definitief goed dat de timing en de voorwaarden van de susbidie-aanvraag vastlegt, alsook de wijze van berekening van het subsidiebedrag en de modaliteiten van uitbetaling.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 5 juli van dit jaar werd het ontwerpdecreet over de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur door het Vlaams Parlement goedgekeurd. In het kader van die inhaalbeweging is er geopteerd om te werken met een commissie die zal instaan voor de selectie en rangschikking van scholenbouwprojecten. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de oprichting van die selectiecommissie. De geleding van de commissie staat borg voor de betrokkenheid, vertrouwdheid met en deskundigheid in de specifieke technische infrastructuurmaterie inzake onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering geeft een positief oordeel over de macrodoelmatigheid van de door de transnationale Universiteit Limburg voorgestelde nieuwe academische opleiding 'Bachelor in de rechten'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over het eervol ontslag en de oppensioenstelling van haar regeringscommissaris bij de Vrije Universiteit Brussel. De functie wordt met ingang van 1 december 2006 vacant verklaard.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van het Vlaams Akkoord voor de Social-Profit/Non-Profit hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de besluiten voor de implementatie van de maatregelen aan de sectoren van de beschutte en sociale werkplaatsen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van de provisie voor het opvangen van de stijging van de energieprijzen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het bufferkrediet LIN om eventuele laattijdige betalingen en de daarmee gepaard gaande verwijlintresten tot een strikt minimum te beperken of te vermijden.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebieden voor oppervlaktedelfstoffenwinning, delfstoffenzone Leem in Zuid-Limburg'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen'. De huidige verkeerswisselaar beantwoordt niet aan de internationale vereisten voor inrichting van autosnelwegen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Portaal Lammerdries' in Olen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt akte van het strategisch plan voor de haven van Brugge-Zeebrugge. Dit voorstel zet de krijtlijnen uit voor de opdracht aan de minister voor Ruimtelijke Ordening tot het opmaken van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de zeehaven Brugge-Zeebrugge.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet over de ondersteuning en de stimulering van het (inter)gemeentelijk en het provinciaal jeugd- en jeugdwerkbeleid. De wijziging spruit voort uit een interne evaluatie van de toepassing van het decreet en een aantal signalen uit het veld die gewag maken van overdreven procedurele en administratieve verplichtingen bij de opmaak van de gemeentelijke en provinciale jeugdbeleidsplannen. De wijziging beoogt het verminderen van de planlast en administratieve vereenvoudiging. Daarnaast worden een aantal bepalingen geactualiseerd. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed tot wijziging van het Kunstendecreet. Het wijzigingsdecreet behandelt in essentie twee punten: de ontvankelijkheidsvoorwaarden voor het aanvragen van de subsidies en een aanpassing van de reservenorm en uitbreiding ervan naar de tweejarige werkingen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

In uitvoering van het Kunstendecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een aantal aanvullende beoordelingscriteria voor twee- of vierjarige financieringsbudgetten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering stelt Gilbert Van Houtven aan als waarnemend administrateur-generaal bij het IVA Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen en dit tot aanstelling van de mandaathouder.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Op 2 september 2005 besliste de Vlaamse Regering om een nieuwe norm voor parkeerfaciliteiten te hanteren. Op 27 januari 2006 vroeg ze, in de marge van de beslissing voor het inhuren van het Ellipsgebouw, een voorstel voor het afbouwen van overtollige parkeerruimte in de Noordwijk. De Vlaamse Regering beslist nu de huur van 70 parkeerplaatsen in het Boudewijngebouw af te stoten. Daarnaast beslist ze met ingang van 1 februari 2007 50 parkeerplaatsen te huren in de publieke parking onder de Grote Markt in Brussel voor de gebruikers van het Arenberggebouw.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist het volledige beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media (inclusief BLOSO en exclusief de Vlaamse Regulator voor de Media) tegen uiterlijk 1 september 2007 te huisvesten in het Arenberggebouw.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot verlenging van de huurovereenkomst voor het Phoenixgebouw voor een periode van negen jaar.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de SERV keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed dat sommige bepalingen van titel III en titel IV van de decreten over de radio-omroepen en de televisie wijzigt. Met dit ontwerpdecreet wordt er gestreefd naar een vereenvoudiging van de gecoördineerde decreten op vlak van reclameregels en de allianties tussen particuliere landelijke en regionale radio-omroepen. Het gaat onder meer om een versoepeling van het regime voor reclame-onderbrekingen van audiovisuele producties, de afschaffing van de vijfminutenregel voor reclame rond kinderprogramma's en een meer overzichtelijke regelgeving voor sponsoring en het vermelden van producten of diensten. Tevens wordt de jaarlijkse rapporteringsplicht opgeheven. Er zal nog advies worden gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stelt vast dat de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT de algemene vergadering in spoedzitting heeft bijeen geroepen met het oog op: de goedkeuring van de dading die op 20 september jl. tot stand kwam met Tony Mary en die onder meer de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst inhoudt, de machtiging van de voorzitter om deze dading te ondertekenen en de machtiging van de voorzitter om met Tony Mary een overeenkomst te onderhandelen en te sluiten waarbij laatstgenoemde zich ertoe verbindt af te zien van concurrerende activiteiten gedurende een redelijke periode. De bevoegde minister of zijn gemandateerde zullen de Vlaamse Regering op deze vergadering vertegenwoordigen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Vlaanderen wordt in het buitenland niet op eenvormige wijze gepercipieerd. De actuele versnippering van logo's, huisstijlen en kernboodschappen van de diverse diensten die internationaal communiceren, creëren verwarring en onduidelijkheid. Om dit tegen te gaan hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de afstemming en de coördinatie van een geïntegreerd 'corporate communicatiemodel' voor alle internationale communicatie van de Vlaamse overheid. De Vlaamse minister bevoegd voor Buitenlands Beleid wordt belast met de coördinerende taak om, in samenspraak met de andere betrokken actoren van de Vlaamse Regering en de Vlaamse administratie, de concrete acties daartoe uit te werken.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet over de vondst en bescherming van wrakken. Ze koppelt dat positieve advies wel aan een aantal voorwaarden. Dit voorontwerp beoogt enerzijds de toeëigeningsvatbaarheid van wrakken en wrakstukken in de territoriale zee van België te regelen en anderzijds een juridische basis te creëren voor het beschermen van archeologisch en historisch waardevolle wrakken.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van de implementatie van een Europese verordening en de omzetting van een Europese richtlijn stemt de Vlaamse Regering in met een voorontwerp van wet over de maritieme beveiliging. Aan dat positief advies koppelt ze wel een aantal voorwaarden. Zo wil ze dat de federale overheid bij de opmaak van het Koninklijk Besluit waarin de haven wordt afgebakend op geen enkele wijze raakt aan de havenbestuurlijke bevoegdheden van de havenbedrijven noch aan de territoriale omschrijving waarbinnen deze kunnen uitgeoefend worden op basis van het decreet over het beleid en het beheer van zeehavens. Ze stelt bovendien dat het Vlaamse Gewest ook in de nog op te richten nationale autoriteit voor maritieme beveiliging moet zetelen en dat er voorafgaand overleg is voor de opmaak van eventuele Koninklijke Besluiten ter zake.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV en van de MiNa-raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het gewijzigde samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten over de uitvoering en de financiering van de bodemsanering van tankstations. Het beoogt een verbeterde werking van het Bodemsaneringsfonds voor Tankstations (BOFAS). Er zal hierover nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht opnieuw haar definitieve goedkeuring aan het gewijzigde samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. De wijziging betrof de omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht. De regering keurt meteen ook definitief het ontwerpdecreet opnieuw goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de VLAREM-indeling afvalwaterzuiveringsinstallaties. Met deze wijziging wordt de dubbele rubricering van afvalwaterzuiveringsinstallaties vermeden. De voorgestelde oplossing bestaat erin te verduidelijken dat het afscheiden en behandelen van vuil en van verontreinigende stoffen in het kader van de procesmatige behandeling van afvalwater geen afvalbewerking is.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering stemt in met het wijzigen van het Koninklijk Besluit over de eindejaarstoelage van de openbare brandweerdiensten. Het geldelijk statuut van de leden van de openbare brandweerdiensten wordt door de federale overheid geregeld, daar waar het geldelijk statuut van de andere personeelsleden van de lokale en provinciale overheden geregeld is op Vlaams niveau. Gevolg is dan ook dat de verhoging van de eindejaarstoelage met 100 euro, zoals afgesproken in het sectoraal akkoord 2005-2007 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, niet van toepassing is op het brandweerpersoneel. Het gewijzigde KB maakt dit nu ook voor hen mogelijk.