FNV KIEM

Nieuwe expositie bij FNV KIEM
In het FNV KIEM gebouw aan de Jan Tooropstraat 1 in Amsterdam hangt een nieuwe expositie. De expositie loopt van 22 september 2006 tot en met 24 februari 2007

De schilderijen en tekeningen zijn gemaakt door Senad Alic, Eva Kleijn, Rowin Snijder en
Harald van Noordt en het keramiek is gemaakt door Caroline Curtis en Pieter Kusters.

Senad Alic, Eva Kleijn en Rowin Snijder zijn ook de begeleidende kunstenaars van het kunstproject: De kinderen schilderen hun buurt. Dit project is onderdeel van de inburgering van FNV KIEM in haar omgeving. De kunstenaars komen uit dezelfde buurt (Overtoomseveld) Het grote schilderij wordt door de kinderen gepresenteerd bij de opening op 22 september van het verbouwde bondskantoor.

Meer informatie over de kunstenaars:

Senad Alic (Sarajevo 1960) studeerde in 1987 af aan de universiteit van Nis, ex-Joegoslavië. Hij is schilder, illustrator, bedenker en uitvoerder van verschillende projecten. Sinds 1992 woont hij in Nederland waar hij in contact is gekomen met mensen van verschillende culturen. Hij schildert die mensen, hun werkelijkheden en hun dromen. Als tekenaar en illustrator maakt hij cartoons, strips en illustraties. Senad Alic heeft diverse projecten bedacht en uitgevoerd, waaronder het maken van een aantal muurschilderingen in Amsterdam en omgeving.
www.moba-art.nl

Eva Kleijn (Athene 1962)
Ik schilder levende en dode zaken in hun omgeving. De omgeving is het industrieterrein rondom mijn atelier. In de ochtend is het overal bedrijvigheid, maar s avonds doodstil en verlaten. Het is een doodse, kunstmatige wereld van roerloze verlatenheid, stenen, asfalt en glas. Bij nader inzien blijken de dingen in die omgeving een relatie te hebben. Ze komen tot leven of lijken dood door schaduw en licht. Hun identiteit verandert daardoor. Mijn fascinatie voor identiteit is ongetwijfeld ontstaan door mijn achtergrond. Ik ben geboren in Griekenland en pas na 15 jaar teruggegaan. Een dubbel gevoel van herkenning en vervreemding. Dat dit land mijn identiteit bepaalde, is inhoudelijk sturend geweest voor vroeger werk. Nu laat ik mij inspireren door actuele ervaringen en houdt mij bezig met de identiteit van wat mij omringt.

Rowin Snijder, La Luce d Adithya (Amsterdam 1975). Mijn tekeningen en schilderijen probeer ik van binnenuit te laten ontstaan. Ik begin gedachteloos lijnen op papier of, direct, op het doek te zetten. In de wirwar van lijnen en vormen, herken ik dan figuren, waarvan ik het gevoel heb dat ze me iets te vertellen hebben en deze werk ik dan uit. Door deze manier van werken zijn de ontstane afbeeldingen als een spiegel van mijn innerlijke wereld: het onderbewuste wordt bewust. In sommige gevallen is er een duidelijk thema dat naar voren komt, zoals bij het werk Gaia. Dat gaat over de aarde als Moeder, met daarin al haar aspecten verbeeld. www.adithya.nl

Caroline Curtis (Engeland 1967) voltooide, na het Gloucestershire College of Arts, haar opleiding in 1991 aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht.
Haar werk laat zien dat kijken het belangrijkste instrument van de kunstenaar is. Zowel uit haar schilderijen, tekeningen, maar ook in haar hier getoonde keramisch werk blijkt dat dit zorgvuldig kijken verreweg te verkiezen is boven navelstaren. Beheersing van het materiaal, helderheid, en een duidelijke passie zijn wezenlijke kenmerken van haar kunst, werk dat binnen een traditie staat en deze serieus neemt. De octopussen wijzen ons op het leven, verleidelijk, intens, vergankelijk en bovenal mysterieus. Uit haar kunst blijkt dat werken vanuit bovengenoemde traditie geen stilstand betekent maar voorwaarde is voor verdere ontwikkeling. Het werk van Caroline Curtis bevind zich in verschillende particuliere- en bedrijfscollecties en zal in oktober te zien zijn bij Galerie Dubbel Bee te Amsterdam.

Pieter Kusters, oorspronkelijk opgeleid als schilder aan Ateliers 63, heeft, na een werkperiode aan het Europees Keramisch Werkcentrum te Den Bosch, zich de laatste jaren tevens toegelegd op het werken met keramiek. Dit resulteerde o.a. tot een monumentale opdracht voor de nieuwe Nederlandse Ambassade te Maputo, Mozambique. Pam Emmerik schreef over hem: In deze tijd zijn geloof en grote overtuiging immers vaak verdwenen; de mens is op zichzelf teruggeworpen, in zijn eigen kleine wereld. Een binnenwereld. En het is die binnen-wereld, misschien wel niet minder woelig dan Boschs pandemonium die het werkelijke onderwerp van Kusters is. Hij licht Gods kaasstolp op en gunt de kijker een glimp van zijn dromen, angsten, belachelijkheden en verlangens. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Cokkie Snoei te Rotterdam.

Voor meer informatie of bezichtiging kun je contact opnemen met Agnès Bompy via (020) 779 33 74 of korbo@xs4all.nl of met Martha Fyrigos via (020) 428 42 54 of mfyrigos@planet.nl

---