Gemeente Den Haag

september 2006
Burgerschap: Samen stad zijn (22 september)

College presenteert nota Burgerschap

Het college van B&W presenteert vandaag haar nota Burgerschap met de titel 'Samen stad zijn'. De dialoog met de stad over de nota Burgerschap duurt tot 15 november. In december 2006 wordt de nota Burgerschap aan de raad aangeboden. In het collegeakkoord 2006-2010 neemt Burgerschap een belangrijke positie in. De gemeente Den Haag wil met burgerschap een nieuwe weg inslaan in het tot nu toe gevoerde beleid rond integratie en inburgering. Door Burgerschap hoog op de agenda van de gemeente te zetten, wil het college Hagenaars stimuleren om meer betrokken te raken bij hun leefomgeving.

Rabin Baldewsingh, wethouder Burgerschap: "Er zijn veel definities van burgerschap. Wij houden het simpel. Burgerschap betekent voor ons dat mensen zich betrokken voelen: hun inzet om zelf bij te dragen aan het verbeteren van het sociale klimaat en ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun sociale omgeving. Een burger voelt zich mede-eigenaar van zijn straat en zijn buurt. De school van zijn kinderen is zíjn school, de boom voor zijn huis is zíjn boom. De openbare ruimte is de huiskamer van de stad, waar je elkaar ontmoet. Waar je steun bij elkaar zoekt en waar je je ervaringen met elkaar deelt. Binding moet een brug slaan tussen Hagenaars onderling en Hagenaars en buurt en overheid. Burgerschap betekent dat mensen zich betrokken voelen bij en verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van hun sociale omgeving".

Burgerschap betekent investeren
Burgerschap zal worden vormgegeven door te investeren op de volgende vier domeinen:
" Investeren in menselijk kapitaal: zorgen voor onderwijs, werkgelegenheid, aanleren van sociale vaardigheden, vorming en ontwikkeling, zodat mensen de bagage hebben om burger te kunnen zijn. We noemen dit "toerusten".
" Investeren in gelijke kansen, rechten en plichten. Hierbij gaat het om het wegnemen van belemmeringen die verhinderen dat mensen burger kunnen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inlopen van achterstanden, het waarborgen van een eerlijke verdeling van schaarse maatschappelijke goederen zoals woningen, arbeids- en stageplaatsen, het duidelijk uitleggen van wetten en regels en het voorkomen en bestrijden van discriminatie. We noemen dit "delen". " Investeren in verbinden. Dit omvat het stimuleren en faciliteren van ontmoeting en samenwerking van burgers, langs twee sporen: het scheppen van laagdrempelige ontmoetingsplekken en -gelegenheden en het stimuleren van gezamenlijke activiteiten, gericht op ontmoeting, dialoog, samen dingen doen en wederzijdse hulp. We noemen dit "verbinden".

" Investeren in kaderstelling en handhaving. Burgerschap ontwikkelt zich het best als er ruimte is voor initiatieven, maar er moet ook duidelijk gemaakt worden wat wel en wat niet kan. Grenzen stellen en die ook snel, zichtbaar en consequent handhaven. Dat is nodig om de goedwillende burgers die hun sociale verantwoordelijkheid willen nemen, steun en bescherming te bieden. De stad moet zien dat burgerschap loont. Dat betekent dat antiburgerschap, of 'hufterigheid', krachtig wordt afgewezen en aangepakt. Wij geven ruim baan aan de willers, maar hebben geen geduld of begrip meer voor niet-willers. We noemen dit "handhaven".

Resultaat van deze "sociale investeringsvierhoek" is een sociaal verantwoordelijke stad waar het goed toeven is. Waar mensen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen voor de bijdrage die zij leveren aan de verschillende aspecten van de maatschappij. Waar initiatief welkom is, maar onmaatschappelijk gedrag wordt afgestraft. Burgerschap wil ook zeggen dat burgers die weglopen van hun sociale verantwoordelijkheden (de "niet-willers") daarop worden aangesproken. Burgerschap sluit ook iedere vorm van radicalisering en intolerantie tegenover burgers en (bevolkings)groepen uit.


1 miljoen voor het Fonds Burgerschap
Met ingang van 2007 komt er een Fonds Burgerschap dat jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar heeft. Iedere Hagenaar die een goed plan heeft om de stad nog mooier en beter te maken kan hier een beroep op doen. Het Fonds Burgerschap geeft subsidie voor ideeën en plannen van inwoners en hun organisaties in de sfeer van ontmoeting, dialoog en samenwerking. Vrijwilligersorganisaties en inwoners (tenminste tien Hagenaars) kunnen plannen indienen. Deze plannen moeten de sociale binding in een wijk of buurt verstevigen en ontmoetingen tussen verschillende stadsbewoners bevorderen. Voor een goed plan is in principe maximaal 25.000 euro beschikbaar. Het Fonds Burgerschap is niet bedoeld voor wijkfeesten of voor de instandhouding van vrijwilligersorganisaties.

Voorbeelden die in de nota genoemd worden, zijn de 'innercity's games' waarbij sport en cultuur worden ingezet om bruggen te bouwen tussen de Haagse buurten, koppels die burgers van het 'Zand en het 'Veen' met elkaar verbinden, activiteiten van jongeren om het sociale isolement van ouderen te doorbreken, maatschappelijke stages, 'Wereldreis in eigen wijk', tegengaan van onmaatschappelijk gedrag.

Hagenaars worden nadrukkelijk uitgenodigd en uitgedaagd om hun opvattingen over de nota kenbaar te maken en suggesties te doen aan het gemeentebestuur. Dit kan schriftelijk, mondeling of per e-mail: dehaagseontmoeting@ocw.denhaag.nl
Op 26 september staat het thema Burgerschap ook centraal op de Dag van de Haagse Ontmoeting. Op verschillende locaties in de stad vinden vele activiteiten plaats.