Ingezonden persbericht


Persbericht+ Persbericht + Persbericht + Drents Museum

22 september 2006

Drents Museum blij met collegebesluiten Erfgoedkwartier

Het Drents Museum in Assen is heel blij met de collegebesluiten die het mogelijk maken om het museum uit te breiden. Zowel het college van GS van de provincie Drenthe als het college van B&W Assen hebben zich hier vandaag positief over uitgelaten. GS stellen de Staten voor om een financiële bijdrage voor de feitelijke uitbreiding van het Drents Museum van 12 miljoen Euro ter beschikking te stellen en B&W stellen de gemeenteraad voor in principe akkoord te gaan met het bebouwen van de parkeerplaats in de Gouverneurstuin. De uitbreidingsmogelijkheid stelt het museum in staat zich de komende jaren nog verder te ontwikkelen als een toonaangevend museum. De uitbreiding met een nieuwe entreepartij zal, inclusief de herinrichting van het oude gebouw, in totaal 18 miljoen Euro gaan kosten.

Tijdelijke tentoonstellingen zijn anno 2006 van levensbelang voor het Drents Museum om zich te profileren en bezoekers te trekken. De tijd dat het publiek vooral op de vaste collectie afkwam, is allang verleden tijd. Exposities bieden, veel meer dan de eigen collectie, een museum de mogelijkheid zich te profileren en publiciteit te genereren. Een duidelijk profiel en de vrije en betaalde publiciteit zorgen ervoor dat het publiek de weg naar het museum weet te vinden. Uit publieksonderzoek blijkt dat 70 tot 75 % van de bezoekers het Drents Museum vanwege een tijdelijke tentoonstelling bezoekt. Tien jaar geleden was dit nog omgekeerd. Om ook in de toekomst een vooruitstrevend en ambitieus expositiebeleid te kunnen voeren, heeft het museum de behoefte aan een nieuwe tentoonstellingsvleugel en entreepartij met goede voorzieningen voor bezoekers. Het is een absolute voorwaarde dat het gebouw fysiek gekoppeld wordt aan de oudbouw zodat bezoekers makkelijk tussen beide complexen heen en weer kunnen lopen. De nieuwe tentoonstellingsvleugel moet in het oog springen en spraakmakend zijn. De architectuur van de nieuwbouw dient spectaculair te zijn. Het is van groot belang dat hiervoor een gerenommeerde architect wordt aangetrokken. De ervaring van andere musea die nieuwbouw hebben gepleegd, leert dat een uitdagend gebouw het museumbezoek ten goede komt. Dit betekent een belangrijke kwaliteitsimpuls voor het museum, de stad Assen en de provincie Drenthe, en een versterking van de lokale economie. Bovendien heeft een markante architectuur een positief effect op de bezoekersaantallen.

Door de uitplaatsing van de grote tijdelijke tentoonstellingen naar de nieuwe tentoonstellingsvleugel, gepland op het parkeerterrein van de Gouverneursuin, komt in het hoofdgebouw meer ruimte vrij voor de vaste collectie, de kleinere tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten. Het museum heeft verder dringend behoefte aan een grote multifunctionele ontvangstruimte. De Abdijkerk, die thans voor wisselexposities is bestemd, wordt dan gebruikt als multifunctionele ruimte (grote Aula) voor het organiseren van publieksevenementen (extra activiteiten), het ontvangen van grote groepen, openingen, concerten en verhuur aan derden.
De plannen voor de uitbreiding zijn ontwikkeld in nauw overleg met het bureau KuiperCompanons, dat ook de gebiedsvisie voor het Erfgoedkwartier heeft ontwikkeld en Draaijer&Partners projectmanagers. Als de gemeenteraad in oktober 2006 besluit de bebouwing van de parkeerplaats in de Gouverneurstuin mogelijk te maken, start de gemeente de procedure om het bestemmingsplan aan te passen. In die procedure vindt de uiteindelijke afweging plaats over de uitbreidingslocatie. Pas als deze procedure succesvol is doorlopen is het museum zeker van de uitbreidingsmogelijkheden.

//////////////////