Gemeente Sluis

gemeente Sluis pakken wateroverlast Rondeel samen aan

PERSBERICHT - 21 september 2006

Woonzorg Nederland en gemeente Sluis pakken wateroverlast Rondeel samen aan

Op 2 augustus hadden de bewoners van het wooncentrum Rondeel in Sluis wateroverlast door hevige regenval. De gemeente Sluis en Woonzorg Nederland onderzochten de afvoeren van het complex en nemen nu gezamenlijk maatregelen om een einde te maken aan de problemen. De eerste resultaten van het onderzoek zijn op 24 augustus toegelicht aan bewoners van het Rondeel nummers 23 t/m 30 (de lage woningen). Inmiddels is het definitieve onderzoeksrapport verschenen, met aanbevelingen om overlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Woonzorg Nederland en de gemeente Sluis hebben beide besloten deze maatregelen uit te voeren. Vandaag ontvangen de bewoners van het Rondeel en de omliggende woningen en bedrijven hierover per brief informatie.

De oorzaak
Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Het hoofdriool kan volgens de wettelijke norm circa 20 millimeter water per uur verwerken. Als er meer regen valt, kan er tijdelijk water op straat blijven staan. Normaal gesproken levert dit binnenshuis geen problemen op. Omdat de vloer van het Rondeel gelijk ligt met de straat, komt hier tijdens zware regenbuien het water door de doucheputjes naar binnen en stromen de rioolputten op het terrein over.

De maatregelen
Woonzorg Nederland zal de regenafvoer vanaf het dak loskoppelen van de afvoer van het vuile water uit badkamer en keuken. Bovendien krijgen de afvoeren van de badkamers en de keukens een pompgemaal, dat het water rechtstreeks in het gemeentelijk hoofdriool perst. Zo kan er geen water vanuit de hoofdriolering of de hemelwaterafvoeren in de woningen terecht komen. Dit gebeurt zowel bij het hoofdgebouw (nummers
1 t/m 22) als bij de lage woningen (nummers 23 t/m 30). Vervolgens voorziet Woonzorg Nederland de weg en het parkeerterrein bij het Rondeel van een nieuwe asfaltlaag. De afvoer van het regenwater op het terrein wordt aangepast, waardoor het regenwater via een goot naar de Sint Jacobstraat loopt. De gemeente zal de Sint Jacobstraat verlagen, zodat het water naar de straat kan weglopen vanaf het terrein van het Rondeel. Om het regenwater te kunnen verwerken, wordt het hoofdriool in de straat vergroot, vanaf de inrit van het Rondeel tot aan de Dinsdagstraat. Met deze maatregelen kan het nog steeds voorkomen dat er bij hevige regen tijdelijk water op straat blijft staan maar het risico dat er water de woningen inloopt, is nihil.

De uitvoering
Woonzorg Nederland en de gemeente streven ernaar de maatregelen nog dit jaar uit te voeren. Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, is nog niet bekend. Zodra hierover meer bekend is, ontvangen de bewoners van het Rondeel en de omliggende woningen en bedrijven een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden.

Woonzorg Nederland en de gemeente Sluis zijn blij dat er een oplossing in zicht is voor de bewoners die in de afgelopen twee jaar drie keer wateroverlast hebben gehad. Wethouder Adri Rosendaal (portefeuillehouder Openbare werken): De maatregelen van de gemeente en Woonzorg Nederland zijn goed op elkaar afgestemd. We willen snel starten met de werkzaamheden. Met deze optelsom zorgen we ervoor dat de bewoners binnenkort niet meer ongerust hoeven te zijn als er een zware bui valt.