Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam

GGD: nader onderzoek nodig naar koeltoren als mogelijke legionellabron

Bij de koeltoren van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is een hoge concentratie van de legionellabacterie aangetroffen. Meteen na deze constatering is de koeltoren afgesloten en chemisch gereinigd. De meting naar legionella is verricht in opdracht van de GGD Rotterdam en omstreken. Aanleiding vormde de melding op 6 september van drie legionellapatiënten afkomstig uit oostelijk Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Deze meldingen volgden op vier eerdere meldingen, verspreid over augustus, uit dezelfde regio. De meest recente melding had plaats op 10 september. Het betrof een patiënt uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Zes patiënten zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

De legionellabesmetting in de koeltoren van het IJsselland Ziekenhuis is mogelijk de bron van een of meer van de gemelde ziektegevallen. Of dat zo is, is echter niet met zekerheid vast te stellen. Zo heeft slechts één patiënt tijdens de incubatietijd het IJsselland Ziekenhuis bezocht. Bovendien is bij een koeltoren als besmettingsbron meestal sprake van een groter aantal patiënten binnen korte tijd en op kleinere afstand van de koeltoren dan hier het geval is. De GGD gaat samen met het RIVM nader onderzoek doen naar de koeltoren als mogelijke besmettingsbron. Overigens is ook legionellabesmetting geconstateerd in de koeltoren van het gebouw van E-on in Rotterdam-Alexanderpolder. De daar gemeten concentratie is echter zo laag dat de koeltoren in bedrijf kon blijven.

De GGD doet na een melding van legionella altijd onderzoek naar een mogelijke besmettingsbron. Bij de besmettingen in de regio Rotterdam-Alexanderpolder, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel zijn onder meer de thuissituatie en openbare vijvers en fonteinen onderzocht. Een besmettingsbron kon echter niet worden aangetoond. De GGD houdt serieus rekening met toeval als factor. Dat komt doordat er zowel in Nederland als internationaal de laatste weken meer legionellagevallen zijn gemeld dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

De GGD Rotterdam heeft de huisartsen in de regio geïnformeerd, om extra alert te zijn. De GGD adviseert mensen in de regio oostelijk Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel om bij mogelijke symptomen van legionella contact op te nemen met de huisarts. Legionella is een ernstige ziekte, die veroorzaakt wordt door het inademen van kleine waterdruppels die met de legionellabacterie zijn besmet. Bij tijdige behandeling met antibiotica goed te genezen. De ziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee en twintig dagen en ligt gemiddeld tussen vijf à zes dagen.