© Regio Twente

vrijdag 22 september 2006

Almelo winnaar eerste Woonprijs Twente

Om de bouwprestaties van de Twentse gemeenten voor het voetlicht te brengen, de onderlinge kennisuitwisseling over goede Twentse woonprojecten te versterken en om aandacht voor de kwaliteit van het wonen in Twente te bevorderen is de `Woonprijs Twente' in het leven geroepen door Regio Twente. Tijdens de bijeenkomst op 22 september 2006 reikte de heer Peter den Oudsten, voorzitter Regio Twente, een eigentijdse bokaal uit en een geldbedrag ter waarde van EUR 10.000,00.

In totaal hadden negen Twentse gemeenten een inzending verzorgd. Na een eerste selectie werden de inzendingen van de gemeenten Almelo (Tuinstraat), Enschede (Plan de Nassau), Haaksbergen (Nachtegaalstraat) en Hengelo (O') genomineerd. Binnenstedelijk bouwen was het thema: bouwen binnen bestaand bebouwd gebied. Het gaat om bouwprojecten die in 2005 zijn gerealiseerd binnen dorp of stad. Na een bezoek aan de genomineerde projecten was de jury unaniem dat Almelo de winnaar is. Het geldbedrag is bedoeld voor een object dat in de directe nabijheid van het gebouwde project komt te staan en een toegevoegde waarde heeft voor de omgeving.

Criteria

Een onafhankelijke jury beoordeelde de inzendingen (juryrapport) onder leiding van de heer Zijm, rector magnificus aan de Universiteit Twente. De andere juryleden zijn de heer Sonderen, directeur AKI, en de heer Van Roosmalen, coördinator van het Architectuurcentrum Twente. Er is primair gekeken naar:
⢠Hoe past het binnen de bestaande omgeving (genius loci) ⢠Relatie met de openbare ruimte
⢠Architectuur
⢠Meervoudig ruimtegebruik
⢠Consumentgericht bouwen / interactie met bewoner

Tuinstraat Almelo

Het project âTuinstraatâ bevindt zich op een âonmogelijkâ plekje in het centrum van Almelo. Het is dan ook opmerkelijk dat met de gekozen architectuur, die in eerste instantie âstenigâ overkomt, de omgeving tot leven komt. De jury vindt het bijzonder dat met dit project een drietal zaken zijn opgelost. In de eerste plaats is het gemeentelijke rioleringsplan aangepast en voorzien van bergbezink-bassins die mede dienen als oeverversteviging voor het riviertje de AA. Als tweede is de ontbrekende verbinding van de wandelroute langs de AA door de verlaagde wandelkade op deze bergbezink bassins gerealiseerd. In de derde plaats is een eigentijds wooncomplex gebouwd. Door de integrale aanpak vullen deze zaken elkaar op een natuurlijke manier aan.

Door de verspringing van de woningen, zowel aan de voor- als de achterzijde én de beschikbare locatie die niet recht is, ontstaat een heel gevarieerd en vriendelijk straatbeeld. Er staan geen geparkeerde autoâs in de straat omdat deze te smal is. Dit is ook niet nodig omdat alle woningen beschikken over een eigen garage. Het inpassen van de bestaande bomen en het architectonisch wegwerken van de ontluchtingspijp in een soort toren maakt dit project tot een geheel met zijn omgeving.