Gemeente Bernheze


Welke wethouder rijdt het zuinigst?

Op 22 september gaat de jaarlijks terugkerende campagne `Het Nieuwe Rijden' van start. Dit jaar vindt de aftrap van Het Nieuwe Rijden plaats bij het RMB, adviesdienst voor gemeenten in Cuijk. De wethouders Janssen (Cuijk), Bos (Grave), Peerenboom (Uden), Hoeksema (Oss), Van Bree (Veghel) en Van de Ven (Bernheze bijten het spits af. Gezamenlijk strijden zij om de titel: `Bewuste Bestuurder'.

Het programma van de rijstijltraining voor de wethouders begint met een rit van 15 kilometer in eigen rijstijl. Na de theorieles stappen alle wethouders opnieuw de auto in om hetzelfde rondje te rijden, maar nu volgens de principes van Het Nieuwe Rijden. Het brandstofverbruik van alle ritten, dus vóór en na de training, wordt met elkaar vergeleken. De wethouder die het zuinigst rijdt, ontvangt de titel: `Bewuste Bestuurder 2006'.

Ook voor ù!

Wilt u een bijdrage leveren aan een schoner milieu? Bespaart u graag op uw brandstofkosten? Doe dan ook mee aan Het Nieuwe Rijden! Hier volgen een aantal tips die u helpen de rijstijl toe te passen.
* Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling. Voor benzineauto's en auto's die op LPG rijden bij maximaal 2500 toeren, voor dieselauto's bij maximaal 2000 toeren.
* Rijd daarnaast ook zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
* Ziet u dat u snelheid moet minderen of moet stoppen (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht) laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

* Controleer maandelijks uw bandenspanning.

Bij het toepassen van deze tips loopt de brandstofbesparing al gauw op tot zo'n tien procent! Daarbij komt dat het beter is voor de auto, waardoor bespaard wordt op onderhoud en reparaties. Het Nieuwe Rijden is bovendien een veilige rijstijl doordat men beter anticipeert op het overige verkeer.

Nieuwsgierig?
Kijk voor meer informatie op www.hetnieuwerijden.nl, www.weekvandevooruitgang.nl en www.rmb.nl. Vanaf de start van de campagne is een speciale informatielijn geopend: 0800 - 1521. Daar kunt u terecht met vragen over de campagne of de diverse aspecten van Het Nieuwe Rijden.

feed