Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : Viss. 2006/4433
datum : 22-09-2006
onderwerp : Vragen lid Van Gent (Groen Links) inzake bedreigde zeehonden
bijlagen :

Geachte Voorzitter,


1.
Hebt u kennisgenomen van de uitzending van RTL Nieuws over de alarmerende stijging van het aantal gewonde en overleden zeehonden en andere zeezoogdieren als gevolg van achtergebleven visnetten?

Ja.


2.
Erkent u dat het aantal gevallen van ernstig gewonde dan wel overleden zeehonden in de Waddenzee en Noordzee fors is gestegen en dat dit wordt veroorzaakt door achtergebleven visnetten van professionele vissers en netten en haken van sportvissers?

Het is mij niet bekend dat het aantal ernstig gewonde dan wel overleden zeehonden fors is gestegen, evenmin wat daar van de eventuele oorzaken zouden zijn.


3.
Kunt u inzicht verlenen in de precieze oorzaken van deze toename? Kunt u in kaart brengen of wellicht de 'staand wand'-methode van vissen is toegenomen en/of deze netten zijn verplaatst?

Voor wat betreft de zeehonden verwijs ik naar het antwoord op vraag 2. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de plotselinge toename van het aantal aangespoelde dode bruinvissen. Een voorlopig resultaat hiervan wordt eind 2006 verwacht. Daarnaast loopt er ook een onderzoek naar de effecten van vaste vistuigen op o.a. zeezoogdieren. Het resultaat hiervan zal medio 2008 bekend worden.


4.
Maakt u zich ook zorgen over deze stijging? Bent u het met mij eens dat het aantal gewonde dan wel overleden zeehonden tot een minimum beperkt moet worden?

Ik ben het met u eens dat het aantal ernstig gewonde en overleden zeehonden in de Waddenzee en Noordzee tot een minimum beperkt moet worden. De door u genoemde stijging is mij niet bekend.


5.
Welke maatregelen bent u voornemens te nemen om het aantal slachtoffers terug te brengen?

Zoals in mijn antwoord op vraag 3 staat, loopt er momenteel onderzoek naar de oorzaak van de aangespoelde bruinvissen. Ik wacht de resultaten daarvan af.


6.
Kunt u aangeven hoeveel vergunningen zijn verleend voor het vissen met vaste vistuigen in de kustzone en op de Noordzee? Bent u bereid om de vergunningverlening voor (sport)-vissers in de kustzone en op de Noordzee aan te scherpen? Bent u daarnaast bereid om bij vissers niet alleen te controleren of hun netten gevaar kunnen opleveren voor mensen, maar ook voor dieren? Zo neen, waarom niet?

Op dit moment staan in het Nederlandse Register van Vissersvaartuigen in totaal 135 vaartuigen geregistreerd met 'staande netten' als belangrijkste vistuig op hun visvergunning. Van die 135 vaartuigen zijn er 100 met een maximale lengte van 10 meter. De overige 35 schepen zijn langer dan 10 meter. Mocht uit eerder genoemd onderzoek blijken dat visserij technische maatregelen nodig zijn om zeezoogdieren afdoende te beschermen, dan zal dit worden vertaald in beleid.


7.
Moeten vissers, die zogenoemde zwerfnetten aan wal brengen, hiervoor betalen? Bent u bereid om in plaats hiervan een beloning uit te betalen aan vissers die zwerfnetten uit het water halen en inleveren, dan wel op een andere wijze de inzameling van zwerfnetten voor de gehele kustzone en de Noordzee vanuit Rijkswaterstaat te organiseren?

In alle Nederlandse vissershavens zijn havenontvangstinstallaties (HOI's) ingesteld. De vissers kunnen door hun lidmaatschap bij de lokale visserijcoöperatie daar hun visnetten heel makkelijk en zonder aanvullende kosten afgeven.
De netten die in het verleden (ondanks het verbod op het verspreiden van afval in zee) toch in zee terechtgekomen zijn, maken nu deel uit van het eerdiverse zwerfvuil dat op de zeebodem ligt. Het initiatief Vuilvissen heeft tot doel om vissers in de gelegenheid te stellen om het door hen opgeviste zwerfvuil kosteloos op het land te laten verwerken.

Het Vuilvissen is opgezet door het ministerie van Verkeer & Waterstaat, de stichting financiering afvalstoffen visserij (sfav) en KIMO (Kommunenes Internasjonale Milorganisasjon (internationale vereniging kustgemeenten). De kosten van het project worden door V en W en KIMO gedragen.
Deelnemers aan het Vuilvissen zijn verspreid langs de Nederlandse kust te vinden. Op dit moment bestaan er onvoldoende middelen om alle Nederlandse vissers te laten deelnemen aan het Vuilvissen. Juist door het stimuleren van de afgifte van oude netten aan boord bij de HOI's wordt sterk bijgedragen aan een gezondere zee. Die gezonde zee is voor de meeste vissers de afgelopen jaren de mooist mogelijke beloning gebleken.


8.
Bent u bereid om aan vissers en met name sportvissers via een voorlichtingscampagne duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van achtergelaten netten en haken voor zeehonden en andere zeezoogdieren?

Ik zal de organisaties vragen via hun kanalen informatie over dit onderwerp te verstrekken. Bovendien zal ik een samenvatting van de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de gestrande bruinvissen en de mogelijke effecten van vaste vistuigen op onder andere zeezoogdieren laten publiceren in relevante vakbladen van beroepsvisserij en sportvisserij.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman