Gemeente Kerkrade

22-09-2006

21.09.06: Draaginsigne Gewonden voor de heer E. de Haan

Op vrijdag 22 september om 16.00 uur ontvangt de heer E. de Haan in de burgerzaal van het raadhuis, Markt 1 te Kerkrade uit handen van burgemeester Som het Draaginsigne Gewonden met oorkonde. In 1982 werd de heer De Haan in de periode van maart tot en met september voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden naar Libanon. De heer De Haan behoorde in die tijd tot het 44e Pantser Infanterie Bataljon.

Burgemeester Som vindt het toekennen van het Draaginsigne Gewonden een eervol gebaar. "Voor hen, die het insigne toegekend krijgen, is het een belangrijke vorm van erkenning voor datgene wat zij gedaan hebben en waardoor zij, in welke vorm dan ook, gewond zijn geraakt", aldus de burgemeester.

Draaginsigne Gewonden
Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen om naar analogie van het Amerikaanse `Purple Heart' een onderscheiding uit te reiken aan diegenen die tijdens de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties een lichamelijke verwonding en / of psychisch letsel hebben opgelopen. Het insigne is bedoeld om respect en dank te betonen aan alle veteranen die lijden of geleden hebben onder lichamelijke en of psychische gevolgen van hun plichtsvervulling onder oorlogs- of daarmee vergelijkende omstandigheden.

Sinds 1994 onderzoekt het Veteraneninstituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden.