Dienstenbond CNV

Omroeppersoneel: Principe-akkoord CAO-wijzigingen!! 22-09-2006

Eerder dan verwacht zijn we er in geslaagd een principe-akkoord af te sluiten voor een nieuwe CAO voor het Omroeppersoneel! We wilden op korte termijn in ieder geval duidelijkheid over een loonsverhoging en tegemoetkoming in kosten. Tenslotte wordt alles duurder. Het is om die reden een principe-akkoord op slechts een aantal hoofdlijnen, maar belangrijke zaken zijn alvast wel geregeld.

Hieronder een opsomming van de punten:

* Looptijd nieuwe CAO tot 1 april 2007.

* Structurele salarisverhoging van 1,8% per 1 juli 2006.
* Eenmalige uitkering van 0,25% in de maand maart 2007.
* Verhoging van bijdrage in de ziektekostenpremie naar Euro 20 ,- per 1 januari 2007.

Tevens:

* In de CAO zal worden opgenomen dat werkgevers tenminste 1 maal per jaar met de Ondernemingsraad moet overleggen over àlle onkostenvergoedingen.

* Wijziging van artikel 18 van de CAO wordt in het eerstvolgend CAO-akkoord opgenomen.

Een beperkt aantal punten maar wel van belang voor uw bestedingsmogelijkheden.

Toelichting:
De werkgever zei een loonruimte te hebben van 1,25% over het jaar 2006, e.e.a. verband houdend met het door Den Haag vastgestelde accres voor de totale Publieke Omroep. Uit die loonruimte zou dus alles voor het personeel gedaan moeten worden. Hoewel we hebben moeten schuiven met de looptijd van de CAO en het ingangsmoment van de loonsverhoging, is het totale pakket aan inkomens verbetering wat ons betreft verdedigbaar. Tenslotte is die 1,8% een structurele verbetering van de lonen en de verdubbeling van de bijdrage aan de premie voor de ziektekosten is aanzienlijk. Omdat de 1,8% verhoging structureel aan de salarisschalen wordt toegevoegd loopt u het verlies van een loonsverhoging over de eerste 6 maanden van dit jaar op termijn weer in. De eenmalige uitkering wordt in maart 2007 verstrekt, overigens wel berekend over het salaris wat u in dìe maand verdient. Deze eenmalige uitkering komt ten laste van de loonruimte voor het jaar 2006. In 2007 hoeven we daar dus in onze loonvraag geen rekening mee te houden.

Voor wat betreft de onkostenvergoedingen kwam het nogal eens voor dat er vergoedingen eenzijdig werden gewijzigd door de verschillende directies. En dat vaak niet in uw voordeel! Door deze bepaling in de CAO op te nemen wordt de werkgever verplicht daar tenminste 1 maal per jaar met de Ondernemingsraad over te spreken. Nu kan een Ondernemingsraad tenminste nog proberen invloed uit te oefenen op de wijzigingen! Over de wijziging van artikel 18 van de CAO is lang gesteggeld. Het is geen onderdeel van dit akkoord geworden omdat het een onderwerp is van de moderniseringsagenda en er nog meer punten op die agenda staan waarover we het nog eens moeten worden.

Toch even in het kort: Artikel 18 spreekt over functieongeschiktheid wat buiten schuld van de medewerker is opgetreden. Daar waar in de oude tekst toch vooral mogelijkheden waren om mensen met geld af te kopen om ze dan te laten vertrekken, moet nu juist meer ingezet worden om die medewerker te behouden voor werk (in beginsel bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever, bij voorkeur in de Publieke Omroep). Daartoe is een heel traject van reïntegratie vastgesteld. De medewerker krijgt straks de mogelijkheid om gedurende langere tijd (12 maanden waarbij ook verlenging mogelijk is) te reïntegreren in een andere passende functie. Indien de medewerker een lager gesalarieerde functie gaat vervullen volgt er een aanvulling tot 90% van zijn laatstverdiende salaris.

De duur daarvan is gekoppeld aan de voor die medewerker geldende maximale duur van het recht op een WW-uitkering (maximaal 38 maanden). Let wel, het gaat dus niet om mensen die ziek zijn maar om mensen die geen schuld hebben aan hun functieongeschiktheid. Er is maandenlang onderhandeld over de reïntegratie-verplichtingen van de werkgever, de duur van de reïntegratie en het inkomen van die collega maar er ligt nu een resultaat wat naar onze mening verde-digbaar is omdat mensen straks zoveel mogelijk aan het werk gehouden kunnen worden.

Graag willen we van u vernemen of u het hiermee eens kunt zijn. U kunt dit beschouwen als een tussentijds akkoord omdat het CAO-overleg gewoon doorgaat. We zijn nog niet klaar met de moderniseringsagenda en bovendien hebben we meer voorstellen ingediend waarover naar verwachting nog fors- onderhandeld moet worden (denk maar aan de vergoeding bij onregelmatig werken).

Per e-mail kunt u kenbaar maken of u wel/niet instemt met dit akkoord. Inzending uiterlijk voor 6 oktober a.s. Andere reacties naar aanleiding van deze info? Bel dan uw bestuurder Arie Kasper op 035-6460580 of per email: a.kasper@cnvdibo.nl

De mensen die hebben aangegeven info per email te willen ontvangen krijgen dit bericht enkele dagen eerder. Als u dat voortaan ook wilt volstaat het om uw emailadres door te geven aan a.kasper@cnvdibo.nl

Wilt u daarbij dan wel vermelden bij welke omroepwerkgever u werkt?!

Om nog sterker te worden in de omroepwereld willen we graag nieuwe leden inschrijven. Als u tevreden bent over de inzet van uw bond, overtuig dan uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. Hij of zij kan zich aanmelden via deze site.