Vluchtelingenwerk Nederland


22-09-2006

Geen kind in de cel!

In Nederland worden kinderen van vreemdelingen steeds vaker en langer samen met hun ouders of alleen gevangengezet. Op dit moment alleen al zitten tientallen vreemdelingenkinderen opgesloten. 'Geen kind in de cel' voert aktie voor de 8-jarige Hui die vastzit in het detentiecentrum Zeist. Voor steunbetuigingen: www.geenkindindecel.nl

Het opsluiten van onschuldige kinderen is onaanvaardbaar. Dat schrijven ook vele internationale verdragen. Er zijn diverse mensenrechtenverdragen die stellen dat detentie alléén mag worden toegepast als er redelijkerwijs geen alternatieven zijn. Bovendien dient de gevangenneming zo kort mogelijk te duren. Zeker als het gaat om een kwetsbare groep als kinderen. In het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat ook door Nederland is ondertekend, staat dat de belangen van kinderen voorop horen te staan.

Gevaar voor gezondheid

Vreemdelingenkinderen zijn extra kwetsbaar door alles wat ze hebben meegemaakt en opsluiting is voor hen zeer ingrijpend. Hun ontwikkeling en psychische gezondheid komen op deze manier ernstig in gevaar. Als het niet anders kan, en kinderen toch naar de gevangenis moeten, dient Nederland te zorgen voor een kindvriendelijke omgeving met veiligheid, onderwijs, maximale bewegingsvrijheid en personeel dat met kinderen weet om te gaan. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) noemt de Nederlandse gevangenissen waarin de meeste kinderen zitten opgesloten, het Grenshospitium en het uitzetcentrum Rotterdam, ronduit ongeschikt voor de detentie van kinderen.


138.000 handtekeningen

Amnesty International, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, Stichting Allleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Raad van Kerken, Unicef Nederland en VluchtelingenWerk Nederland vinden deze gang van zaken onaanvaardbaar en voeren daarom actie. De afgelopen maanden hebben zij de Nederlandse bevolking opgeroepen een petitie te tekenen, die onder andere te vinden was op de website www.geenkindindecel.nl Op 21 juni hebben de organisaties de petitie met bijna 138.000 handtekeningen overhandigd aan de Kamerleden De Vries (PvdA), Dittrich (D66) en Van Fessem (CDA), die het asielbeleid in hun portefeuille hebben. Aan hen is dringend verzocht wat te doen aan de omstandigheden van vreemdelingenkinderen in gevangenschap.