Gemeente Den Haag

september 2006
Sportpenning voor honderdjarig HGC (22 september)

Het College van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft de hockeyclub HGC de Sportpenning toegekend. HGC bestaat op 22 september honderd jaar. Zij viert het jubileum die dag in haar clubhuis op De Roggewoning aan de Landscheidingsweg/Buurtweg. Sportwethouder Sander Dekker reikt de onderscheiding uit tijdens de jubileumreceptie om
18.00 uur.

Hoewel HGC pas in 1951 ontstond uit een fusie tussen HOC (HHV ODIS Combinatie) en GHC ('s-Gravenhaagsche Hockey Club De Gazellen) is de oprichtingsdatum van de oudste club (HOC) aangehouden. Ook aan de fusie tussen HOC en GHC gingen wederzijds tal van fusies vooraf. Het samengaan in 1951 werd noodzakelijk geacht, omdat HOC veel seniorleden bezat en GHC juist voor jongeren. De naam werd HOC Gazellen Combinatie. Door samen te gaan zou een brede en sterke club ontstaan. Besloten werd toen de clubkleuren van HOC (lichtblauw) en het logo van GHC (Gazelle) aan te houden.

Na de fusie ontwikkelde HGC zich regionaal en nationaal tot een vooraanstaande club. Het hoogste herenelftal zou zesmaal Nederlands kampioen worden. Bovendien werd het in 1997 Europees kampioen. Daarvoor, in 1992 en 1993, was al de Europese beker gewonnen. Als eerste Nederlandse club kwam HGC in 1981 met zowel het hoogste heren- als damesteam uit in de Hoofdklasse. HGC was ook de eerste hockeyclub die voor het hoogste herenelftal in de persoon van Sonja Thomann een vrouw als coach aanstelde. In de zaal vormen de dames van HGC een team van Europees niveau.