Provincie Limburg

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 22-09-2006 Vragen Floriade

Door Paul Wessels (D66) zijn vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over de Floriade 2012. Verduidelijking werd gevraagd naar rollen en taken van provincie en partners in dit project. Gedeputeerde Driessen en gouverneur Frissen benadrukten in hun beantwoording dat het van evident belang is dat de Provincie een belangrijke rol blijft spelen in dit dossier en in het verlengde daarvan ook in het dossier Greenport. Als trekker van het project Floriade ziet het college van GS de gemeente Venlo.

Vragen miljoenenoverschot A73
Ingrid Muijs (VVD) stelde vragen aan GS over het zeer recente besluit van minister Peijs om het miljoenenoverschot op de aanleg van de A73 zuid te gebruiken voor de A2 tunnel in Maastricht terwijl dit in strijd is met de bestuursovereenkomst uit 1999 hierover. Later in de vergadering werd de statenbrede motie aangenomen waarin de 8 fracties uit Provinciale Staten de Tweede Kamer oproepen om de minister op te dragen uitvoering te geven aan de inhoud van de bestuursovereenkomst uit 1999 tussen de Provincie Limburg en het rijk over de verbetering van de infrastructuur in Noord- en Midden-Limburg. In deze overeenkomst zijn onder meer expliciete afspraken gemaakt over de bekostiging van de aanleg van de A73 Zuid, de A74, de N280 en de N293 en over de inzet van een eventueel overschot.

Vragen haven Meerlo-Wanssum
Harry van de Loo (CDA) stelde vragen over recente berichten in de Limburgse pers over de containerhaven Meerlo-Wanssum. Uit de reactie van gedeputeerde Vestjens bleek dat indien een uitbreiding van de haven noodzakelijk is dit, in tegenstelling tot de berichten in de media, mogelijk is.

POL 2006
Het Provinciaal Omgevingsplan 2006 is vandaag door Provinciale Staten vastgesteld. Dit plan is zowel een streekplan, een waterhuishoudingsplan, een milieubeleidsplan als een verkeer- en vervoerplan. Het nu vastgestelde plan vervangt het plan uit 2001. Aan de besluitvorming van vandaag is een intensief proces van inspraak voorafgegaan. Ook door de provinciale Statencommissie Ruimte en Groen is een hoorzitting over het POL 2006 georganiseerd. Mede op grond van de resultaten uit de gehouden inspraakronde zijn bij de behandeling van het POL 2006 vanmiddag een aantal wijzigingen doorgevoerd. Met 42 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, D66 en Limburgs Belang) en 4 tegen (SP en GroenLinks) werd het voorstel POL 2006, inclusief de wijzigingen, aangenomen.

Middenbestuur
Over de conceptreactie van het college van GS op de discussienota van minister Remkes Maatwerk in het middenbestuur werd lang gesproken. Deze discussienota moet een aanzet geven om te komen tot een standpunt over de rol en positie van het middenbestuur (de provincie). Een van de reacties van het college betreft de vraag wie verantwoordelijk is voor herindelingsprocedures. Unaniem zijn Provinciale Staten van mening dat dit een onderwerp is van dusdanig politiek belang dat hierover geen standpunt richting de minister moet worden ingenomen. In die zin zal de reactie aan de minister dan ook aangepast worden. Gedeputeerde Vrehen heeft toegezegd dat de Staten betrokken worden bij de concretisering van de door GS voorgestelde inrichting van en opdracht aan een externe commissie die zich gaat richten op de positie van de provincie Limburg in Europa. Het is de bedoeling dat deze commissie binnen enkele maanden met concrete oplossingen komt, mede met het oog op de verkiezingen en kabinetsformatie na 22 november a.s.

Verdere voorstellen
CDA, PvdA, SP, GroenLinks, PNL en D66 stemden in met het voorstel tot wijziging waterschapsreglementen. VVD en LB stemden tegen. 2 CDA-statenleden onthielden zich van stemming gezien hun lidmaatschap van een waterschapsbestuur. Met dit voorstel krijgen de waterschappen de mogelijkheid om het aantal leden van het Dagelijks Bestuur, kostenneutraal, met 1 lid uit te breiden. Het voorstel over de Wijziging Verordening beheer en schadebestrijding dieren in Limburg werd door de fracties CDA, PvdA, VVD, SP, PNL, D66 en Limburgs Belang aangenomen. GroenLinks wees dit voorstel af. Op grond van deze wijziging mogen woelratten worden gedood ter voorkoming en bestrijding van belangrijke landbouwschade. Het voorstel over de aanpassing en upgrading Statenzaal c.a. werd door alle fracties aangenomen. De vergaderaccommodaties van Provinciale Staten in het Maastrichtse provinciehuis worden aangepast aan de verkleinde omvang van de Staten na de verkiezingen in maart 2007. Ook vindt aanpassing plaats aan de eisen van deze tijd en zal achterstallig onderhoud uitgevoerd worden.

22-9-2006 22:03