KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

22-9-2006

NK Zeezeilen opent eerste dag met goed zeilweer

Yachtclub Seaport Ymuiden en de Noordzeeclub organiseren dit weekend onder auspiciën van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond het Open Nederlands Kampioenschap Zeezeilen 2006. Van vrijdag tot en met zondag strijden vierenvijftig zeiljachten in drie classificaties voor de kust van IJmuiden om deze eer.

VANAF HET STARTSCHIP
Vrijdagmorgen manoeuvreert schipper Leo, voormalig visserman uit Scheveningen, het dertigmeterlange startschip Togo bij sterke wind en zonder boegschroef feilloos achteruit de jachthaven van de IJmuidense Seaport Marina uit. Tussen de pieren geeft hij gas en gaat vijf mijl uit de kust voor anker.
Tientallen zeiljachten gonzen als woedende horzels om de Togo heen. De schippers proberen de beste posities en de slimste manoeuvres uit om straks, als het startschot klinkt, een beslissende voorsprong te kunnen nemen op de concurrentie.
De wedstrijdvlaggen op de Togo spreken klare taal voor de ingewijden. Vijf minuten vóór de start maakt een dozijn schepen zich los van de zwerm en dringt nog meer naar voren. Roekeloos varend door het nauwste gaatje overschrijden ze keer op keer de denkbeeldige startlijn tussen de rode vlag op de Togo en de boei die honderd meter verderop dobbert. Op het bovendek van de Togo roept wedstrijdleider Coby duidelijk articulerend en de ogen strak gericht op een digitaal reiswekkertje onverbiddelijk de seconden af die nog resten tot het I-punt, en na twee minuten het P-punt, en uiteindelijk het Startmoment. Perfect getimed vuurt een dek lager vrijwilliger Han, hij heeft zijn eigen wekkertje en is beschermd door knalrode Arbo-oorkleppen, het
jachtgeweer af dat hij heeft geleend van de Scheveningse Jachtclub. Een vuurstraal, wat rook en een keiharde knal. Groot- en fokkenschoten schieten in de stress gelijk pianosnaren. Als panters springen de jachten voorwaarts. ,,General re-call!, roept de jury op de
voorplecht. De Indiavlag schiet omhoog: valse start! De adrenaline sijpelt weg in de Noordzee. Het ritueel herhaalt zich.

IMS
Twaalf zeiljachten in poule I van de klasse IMS schieten naar voren. Vandaag varen ze korte afstanden. Een sprint zou je kunnen zeggen, al doen ze er gemiddeld een uur over.
IMS is een verzamelterm voor ongelijksoortige schepen die elk, na gewaarmerkte meting, een eigen rating of handicap hebben. Dus al kom je als eerste aan, dan kun je in een betrekkelijk snel schip na toepassing van de handicapformule toch nog laatste worden.

Er een tweede manche IMS-jachten met zelfs dertien jachten. Rosetta from the Rocks is de intrigerende naam van het dertiende schip Vanaf een rots op een ver strand is Rosetta naar de lage landen gekomen. Geheel in stijl strandde ze andermaal in de aanloop naar deze regatta op een strekdam in de Gouwzee. Whats in a name? Or, for that matter, in hieroglyphics? Ze werd overigens wél mooi eerste in haar manche.

X-35
Alle zestien Nederlandse jachten in de eenheidsklasse (exact dezelfde schepen) X-35 zijn aanwezig voor de kust van IJmuiden. Alle zeilen bij, elk vlaagje wordt gepakt, en toch ligt ook hier het veld ver uiteen. Brass Tacks gaat zelfs plat vlak voor de finish in een uiterste poging om een rivaal voorbij te steken.

PION
De eenheidsklasse Pion telt dertien mededingers. De relatief kleine scheepjes wekken sympathie op bij het betrekkelijk kleine lekenbestand aan boord van de Togo. Zulke kleine bootjes, zo gebukt onder de aanwakkerende en beslist zeer stijve zuidoosterbries. Op kapseizen na scheren ze over de Noordzee. Balans, Fortune en Schaakmat gaan voorlopig aan kop.
Geen zeilwedstrijd zonder protest. Yellow Rose gaf geen voorrang aan Active 24. Ondanks een verkreukelde preekstoel, maar na een royale bekentenis van de betreffende schipper, varen beide schepen morgen gewoon weer mee.

De foto's zijn gemaakt door Thom Touw.

Internetadres: www.nkzeezeilen.nl
E-mailadres:f.glas@quicknet.nl