College van Beroep voor het bedrijfsleven

Geen wettelijke grondslag voor tarieven preventieve toetsing AA's

De Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA's mag geen nota's voor verrichte werkzaamheden versturen aan accountants-administratieconsulenten (AA's) bij wie toezicht is gehouden. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bij uitspraak van 21 september 2006 uitgemaakt.

Enkele jaren geleden heeft de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) de Raad van Toezicht in het leven geroepen. De Raad van Toezicht zorgt ervoor dat ieder accountantskantoor waar AA's werken periodiek wordt getoetst. Bij de toetsing wordt de kwaliteit van de beroepsuitoefening van een accountant beoordeeld. In een verordening van de NOvAA zijn de tarieven voor de toetsing vastgelegd.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft beslist dat de Raad van Toezicht niet kan worden aangemerkt als een bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. De NOvAA kan namelijk niet zelf nieuwe bestuursorganen instellen. Die bevoegdheid berust bij de wetgever. Consequentie hiervan is dat de Raad van Toezicht de AA's niet kan verplichten om geld aan hem te betalen.

Het College heeft tevens beslist dat de methode om de kosten van de periodieke preventieve toetsing bij de AA's in rekening te brengen, niet op een wettelijke grondslag rust.

LJ Nummer:

AY8684

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 22 september 2006