Week van het leren 2006 Nomineer de beste leerder

Cinop

http://www.cinop.nl

Week van het leren 2006

Van 23 t/m 30 september vindt in Nederland voor de zevende keer een nationale week plaats waarin het leren van volwassenen centraal staat. Onder het motto Geef je talent meer kans! worden ook in 2006 weer leermogelijkheden voor volwassenen intensief onder de aandacht gebracht. Met als doel: mensen stimuleren en motiveren om te leren. We moeten investeren in leren. Mensen de lol van leren laten ervaren, laten zien waar je in de buurt iets kunt leren. Talent moet zich kunnen ontwikkelen en de ruimte krijgen, aldus Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het accent ligt op plaatselijke/regionale activiteiten en op samenwerking tussen diverse aanbieders van allerlei vormen van volwasseneneducatie. Plaatselijke organisatoren kunnen tot 19 mei 2006 een subsidie van maximaal Euro 3000,- aanvragen om activiteiten in de Week van het leren uit te voeren. (Zie www.weekvanhetleren.nl voor toelichting en aanvraagformulieren).

Lokale en regionale initiatieven worden ondersteund door een landelijke campagne. Instellingen kunnen onder andere gebruik maken van publiciteitsmateriaal - zoals logo, affiches, vlaggen en ballonnen. Deze initiatieven kunnen dus aanhaken bij een landelijke vormgeving.
Tevens wordt er in 2006 een landelijke Leerdersprijs uitgereikt; een prijs bestemd voor volwassenen die met groot enthousiasme en doorzettingsvermogen deelnemen aan cursussen. Tot 30 juni 2006 kunnen nominaties worden ingediend (zie verder www.weekvanhetleren.nl). En op 28 september 2006 vindt een landelijke conferentie plaats over de relatie tussen informeel en formeel leren. Hier wordt behalve de Leerdersprijs ook de Ginjaar-Maas Prijs uitgereikt (Euro 20.000,- voor een Leren en Werken-project, deadline nominaties 18 mei 2006, zie verder www.leren-werken.nl). De prijs is vernoemd naar dr. Nel Ginjaar-Maas, voormalig staatssecretaris Onderwijs: Iedereen moet de kans krijgen om enigerlei vorm van een beroepskwalificatie te halen en om gedurende het verdere leven voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Dat kan alleen als leren en werken je leven lang samengaan. Tenslotte vindt ook de uitreiking van de Prijs van de Internationale Commissie Volkshogeschoolwerk (deadline nominaties 12 september 2006) plaats, bestemd voor een vernieuwend project met een internationale dimensie in de volwasseneneducatie.

De Week van het leren is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt in 2006 gefinancierd door de projectdirectie Leren en Werken. De ministeries van OCW en SZW hebben deze gezamenlijke projectdirectie Leren en Werken opgericht. Ze stimuleert werkgevers, werknemers, burgers, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, Centra voor Werk en Inkomen, gemeenten en andere betrokkenen in de regio om een leven lang leren mogelijk te maken. Concrete informatie is te vinden op www.leren-werken.nl.

De brochure over de Week van het leren, met ideeën voor lokale en regionale initiatieven, is inmiddels breed verspreid. Geïnteresseerden kunnen de brochure opvragen bij:
CINOP
Coördinatiebureau Week van het leren
Postbus 1585
5200 BP s-Hertogenbosch

073-6800798