Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 14 juni 2006

Hoe zien wij de stad?
Tentoonstelling 'De Spectaculaire Stad - Foto's van de toekomst'

Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam zaterdag 23 september 2006 t/m zondag 7 januari 2007

Vandaag de dag wordt de beste architectuur niet zozeer gebouwd, maar getoond als glossy afbeeldingen: spectaculaire foto's verbeelden de schoonheid en potentie van stedelijke landschappen, iconische gebouwen en desolate interieurs. Het NAi laat deze wereld zien met foto's van groot formaat en een lyrisch karakter. De nieuwe steden van China, maar ook de meest doodnormale hoek van een straat in Duitsland of een kruising van verkeerswerken ogen in de tentoonstelling als een openbaring van wat de mens gemaakt heeft. Kunstenaars en fotografen richten hun camera op steden, uitzonderlijke gebouwen of vergeten hoeken van bestaande omgevingen. Zij leggen die met hun foto's niet alleen vast, maar bewerken, manipuleren en (her)construeren ze zelfs. Hiermee gunnen zij ons een blik op iets dat (nog) niet zichtbaar, maar wel latent aanwezig is in onze snelveranderende omgeving: zij houden zich, ieder op eigen wijze, bezig met het fotograferen van de toekomst.
Met zo'n 100 foto's van de laatste tien jaar van vermaarde kunstenaars zoals Andreas Gursky, Thomas Struth, Thomas Ruff en Olivo Barbieri en met het werk van toonaangevende Nederlandse kunstenaars zoals Edward Zwakman, Frank van der Salm en Bas Princen, laat het NAi deze nieuwe wereld zien. Het is de eerste internationale overzichtstentoonstelling van dit werk.

Fotografen
De laatste jaren heeft de stad radicale gedaanteverwisselingen ondergaan: zij is niet meer alleen een habitat, maar ook een plek van spektakel en consumptie geworden. Globalisering, alsmede technische en economische ontwikkelingen hebben in een duizelingwekkend tempo het beeld van de stad drastisch veranderd. De fotowerken in 'De Spectaculaire Stad' tonen een vérgaande interesse van de fotografen en kunstenaars in deze veranderlijkheid van de stedelijke omgeving. Zij portretteren de spectaculaire aspecten van onze stedelijke landschappen, waarbij ze de mogelijkheden van digitale en fotografische technieken en atmosferische elementen zoals licht en weersomstandigheden tot het uiterste benutten. Ook laten zij zien in hoeverre het stedelijk landschap op grote schaal en op extreme wijze is veranderd en zal blijven veranderen.
Voor 'De Spectaculaire Stad' verzamelde het NAi de beste werken van 30 Nederlandse en internationale toonaangevende fotografen en kunstenaars, waaronder: Andreas Gursky, Thomas Ruff, Thomas Struth, Frank van der Salm, Edwin Zwakman, Bas Princen, Edgar Cleijne, Stéphane Couturier, Olivo Barbieri, Thomas Demand, Aglaia Konrad, Armin Linke, Andreas Gefeller, Francesco Jodice, Heidi Specker, Taiji Matsue, Michael Wesely, Jules Spinatsch, Karin Apollonia Müller, Naoya Hatakeyama, Todd Hido en Vincenzo Castella.

De tentoonstelling
De fotowerken die te zien zijn in Zaal 1 zijn van groot formaat (variërend van twee tot vier meter breed) en tonen de beste voorbeelden van stedelijke fotografie van de laatste tien jaar. De fotografen opereren zowel binnen de beeldende kunst als binnen de architectuur en laten zien wat de invloed is van fotografie op het kijken naar een snelveranderende stedelijke omgeving. Deze foto's geven de toeschouwer een nieuwe kijk op steden die we misschien al kennen of denken te kennen en laten ook de architecten en ontwerpers opnieuw naar hun werkterrein kijken.
'De Spectaculaire Stad' toont ons de diversiteit aan subjectieve interpretaties van de hedendaagse stedelijke realiteit: een visie die veel verder gaat dan slechts het documenteren ervan. Belangrijk beginpunt voor de tentoonstelling is het oeuvre van Andreas Gursky. Hij laat de foto van de stad als document ver achter zich en zet door middel van digitale technieken de realiteit naar zijn hand en kneedt het tot een nieuwe werkelijkheid, waarbij stedelijke structuren een hoofdmotief vormen. Gursky toont ons de mogelijkheid van onmogelijke standpunten en heeft daarmee veel invloed gehad op veel van de geselecteerde fotografen.
De tentoonstelling signaleert de verschillende persoonlijke benaderingen en soms letterlijk perspectieven die ten aanzien van het beeld van de stad mogelijk zijn: van de geconstrueerde landschappen van Edwin Zwakman, de expressie en dynamiek van stedelijke structuren vanuit grote hoogte bij Naoya Hatakeyama en Edgar Cleijne, de beperkingen van de menselijke blik op de omgeving die het totaal niet in een keer lijkt te kunnen overzien zoals in het werk van Olivo Barbieri en Frank van der Salm, tot de aandacht voor de constructie en vorm van de stad zoals te zien in het werk van Stéphane Couturier en Heidi Specker.

De tentoonstelling reist in januari 2007 door naar het NRW Forum te Düsseldorf en zal daarna nog verder reizen.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over De Spectaculaire Stad

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 14 juni 2006

overzicht persberichten overzicht persberichten naar de NAi voorpagina