Naturalis

Leiden
16 juni 2006

PERSBERICHT

Frans Lanting: LIFE in Naturalis

Van 23 september 2006 tot en met 2 september 2007 presenteert Naturalis in Leiden de wereldprimeur van 'Frans Lanting: LIFE', een reizende tentoonstelling van de gerenommeerde natuurfotograaf Frans Lanting. Met zijn poëtische beeldtaal reconstrueert Lanting het ontstaan van de wereld, van het verre verleden tot nu. In de expositie zijn in totaal 75 foto's verwerkt, waarvan een groot aantal voor het eerst voor het publiek te zien is. Met beelden van prehistorische trilobieten tot reuzenschildpadden, van oerwouden tot ongerepte koraalriffen en van microscopische beelden tot weidse vergezichten is 'Frans Lanting: LIFE' een unieke gelegenheid om opnieuw kennis te maken met het meest recente werk van deze topfotograaf.

Fotografische ontdekkingsreis
De tentoonstelling 'Frans Lanting: LIFE' maakt deel uit van het internationale multimediaproject 'Life. A Journey Through Time'. Het onderzoek en veldwerk voor het Life-project nam zes jaar in beslag, wat Life tot het meest ambitieuze project van Lanting tot nu toe maakt.
In 2000 begon Lanting aan een fotografische ontdekkingsreis om, tegen het licht van nieuwe wetenschappelijke inzichten, met foto's en verhalen zijn visie op de ontstaansgeschiedenis van het leven op aarde te vertellen. Het resultaat is een inspirerende lofzang op de magische schoonheid van de natuur en de biodiversiteit van onze levende planeet. Frans Lanting wil met het Life-project een brug slaan tussen natuurliefhebbers en wetenschappers, die ieder een eigen kijk op leven hebben. 'Frans Lanting: LIFE' is een persoonlijke ode aan de samenhang en continuïteit van het leven op aarde.

Frans Lanting
Frans Lanting verwierf internationale bekendheid met zijn fotorapportages voor National Geographic en is onderscheiden door World Press Photo en de Sierra Club's Ansel Adams Award. Hij is fellow van the Royal Photographic Society in Londen en uitgeroepen tot BBC Wildlife Photographer of the Year. Prins Bernhard decoreerde Lanting tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark, de hoogste onderscheiding op het gebied van natuurconservering in Nederland. Lanting staat op de 26e plaats van de internationale ranglijst van Nederlandse beeldende kunstenaars (Elsevier top-100, 6 mei 2006).

Frans Lanting (1951) is geboren en getogen in Nederland, maar woont met zijn vrouw Christine Eckstrom in Santa Cruz (Californië). Christine Eckstrom is schrijver, redacteur, producent en filmmaker en werkt sinds vijftien jaar nauw samen met Frans Lanting. Samen produceerden zij een groot aantal boeken, video's en fotoprojecten. Eckstrom werkte eerder ondermeer als auteur voor de National Geographic Society.

Multimedia project
Naast de wereldprimeur van de tentoonstelling in Naturalis, verschijnt in september 2006 bij uitgeverij Taschen (importeur: Librero) het grootse fotoboek 'Leven. Een reis door de tijd', met meer dan 175 kleurenfoto's van Frans Lanting. De uitgave is gelardeerd met persoonlijke verhalen en wetenschappelijke toelichtingen, geschreven door Frans Lanting en geredigeerd door Christine Eckstrom.
'Life. A Journey Through Time' wordt op 29 en 30 juli 2006 tijdens het Cabrillo Festival in Santa Cruz (Californië) gelanceerd als een spectaculaire multimediale productie met muziek van Philip Glass in combinatie met de beelden van Frans Lanting. Een speciale website ondersteunt het project. www.lifethroughtime.com wordt medio september geactiveerd.

'Frans Lanting: LIFE' is een reizende tentoonstelling die haar wereldprimeur beleeft in Naturalis en vervolgens zal doorreizen naar andere musea in Europa en de Verenigde Staten.

'Frans Lanting: LIFE' is mede mogelijk gemaakt door Nikon USA en Nikon Europe, de Blue Earth Alliance en het Wereld Natuur Fonds.

Links
www.naturalis.nl
www.lanting.com
www.lifethroughtime.com (actief per medio september)
www.wnf.nl
www.librero.nl
www.cabrillomusic.org
www.blueearth.org