Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 augustus 2006

Gemeentereiniging bestaat 125 jaar

De gemeentereiniging van de gemeente Alkmaar bestaat deze week 125 jaar. Dit wordt uitgebreid gevierd op 22 en 23 september. Het wordt een feest voor alle Alkmaarders en voor medewerkers en oud-medewerkers en relaties van de afdeling.

De gemeentereiniging zorgt voor het inzamelen van het afval, het schoonhouden van de straten, pleinen en gemeenteperken, het bestrijden van ongedierte, het zoutstrooien in de winter en de afdeling bemant de afvalbrengplaats aan de Herculesstraat.

Geschiedenis
De gemeentelijke bemoeienis met het onderhoud en schoonhouden van de stad gaat terug tot 1254, maar na de aanstelling van een fabrieksmeester in 1528 en de bouw van een stadstimmerwerf aan de Keetgracht in 1726, werd pas op 1 augustus 1881 een gemeentelijke dienst Stadsreiniging opgericht. De gemeente besteedde vanaf dat moment de inzameling van huishoudelijk afval en menselijke fecaliën niet langer uit, maar voerde het volledig in eigen beheer uit. Meer overheidsbemoeienis was vooral noodzakelijk uit oogpunt van volksgezondheid en hygiëne. Cholera-epidemieën eisten in die tijd vaak honderden, soms duizenden slachtoffers onder de Alkmaarse bevolking.

Ontwikkelingen
Markante ontwikkelingen in de afgelopen 125 jaar waren de aanleg van een rioleringsstelsel sinds het begin van de 20e eeuw, de vuilnisemmerheffing in 1950, de opening van de vuilnisstort in de Oosterhout in 1957, de omschakeling naar vuilverbranding vanaf 1962, de invoering van plastic vuilniszakken in 1969 en de oranje werkkleding sinds 1973. Van de laatste 25 jaar zijn te noemen de invoering van de klikobakken, optimale afvalscheiding, de vervanging van de afvalverbrandingsinstallatie aan de Herculesstraat door de hypermoderne Huisvuilcentrale in de Boekelermeer, de nieuwbouw van de gemeentewerf aan de Herculesstraat en meest recent, de invoering van ondergrondse afvalcontainers.

Open dag
Op zaterdag 23 september is er een open dag voor alle inwoners van Alkmaar op het terrein van de afvalbrengplaats aan de Herculesstraat. Er zijn tal van activiteiten, onder andere: een informatieve route met oude auto's, een quiz over afval, bakken laden, gewicht raden en paardrijden. Er is een demonstratie van een vuilnisauto, een veegmachine, materieel voor zoutstrooien en bladen blazen en er staat een rijsimulator voor het 'nieuwe rijden': zuinig rijden. Ook is er een informatiemarkt over wat er met ons afval gebeurt en een fototentoonstelling waarover oud medewerkers uitleg geven en er is een tentoonstelling van oude gereedschappen en materialen.