Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Augustus

---

Koningin 23 september 2006 bij jubileumfeest Organisatie voor Speeltuinwerk NUSO

Hare Majesteit de Koningin bezoekt zaterdagmiddag 23 september in de Linnaeushof in Bennebroek het jubileumfeest van de Landelijke Organisatie voor Speeltuinwerk en Jeugdrecreatie NUSO.

Dat gehele weekend wordt met een groot feest voor de leden gevierd dat NUSO 75 jaar bestaat. In de Linnaeushof worden die dagen 7000 kinderen en vrijwilligers van speeltuinverenigingen verwacht.

Tijdens het bezoek van de Koningin houdt oud-NUSO-bestuurslid prof.dr. Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, een inleiding. De Koningin zal het eerste exemplaar van het NUSO-jubileumboek in ontvangst nemen en een een videofilm zien over het belang van het speeltuinwerk, samengesteld door kinderen van het Amsterdams Jongeren Persbureau.

Tot slot wordt de Koningin rondgeleid langs de spelende kinderen in de Linnaeushof. Zij zal daarbij onder meer een speciale Deltaplanmuur bezichtigen met voorbeelden van speeltuinen die zijn gerenoveerd en organisatorisch verbeterd volgens het NUSO Deltaplan Spelen. Kinderen geven daarbij uitleg.

De NUSO vertegenwoordigt ruim 800 speeltuinen met ruim 40.000 vrijwilligers. De organisatie verleent hen diverse diensten en behartigt hun belangen. De kennis en ervaring die de NUSO de afgelopen 75 jaar heeft opgedaan worden ingezet voor projecten met ministeries, gemeenten en organisaties.

Het speeltuinwerk is een beweging die uit de bevolking zelf is voortgekomen. Speeltuinen worden nog steeds vrijwel geheel draaiende gehouden door vrijwilligers uit de buurt. Er is tot nu weinig sprake van overheidsbemoeienis, al neemt die wel toe.

Vooral in de steden is de openbare speelruimte verdwenen door de aanleg van parkeerplaatsen en bouw van inkelcentra en woningen. Speeltuinen zijn plaatsen waar de jeugd nog ongestoord en veilig kan spelen. Steeds meer gemeenten onderschrijven de drieprocentsnorm die de NUSO met Jantje Beton opstelde. Deze norm houdt in dat emeenten minstens drie procent van de openbare ruimte moeten reserveren als speelruimte voor kinderen.

15 augustus 2006

© RVD