Gemeente De Marne


5e Mernedag in Zoutkamp: een reis door de tijd

Het verleden en het heden van Zoutkamp. Plus een vleugje toekomst van deze voormalige vissershavenplaats in Noordwest-Groningen. Daarbij gevoegd allerlei wetenswaardigheden over de cultuurhistorie van Groningen. In grote lijnen is dat Mernedag 2006, zaterdag 23 september, van tien tot vijf uur in Zoutkamp. De Mernedag is vrij toegankelijk.

Eens in de twee jaar organiseert Vereniging Historische Kring De Marne een speciale geschiedenisdag: de Mernedag. Vaste basis daarvan is dat tal van historische verenigingen, musea en andere organisaties die zich richten op de cultuurhistorie van Groningen, zich presenteren op een zogenaamde Archievenmarkt. Werd deze dag aanvankelijk gehouden in het gemeentehuis van De Marne, de laatste keren was dat in telkens een ander Marnedorp. Dit jaar vindt de vijfde Mernedag plaats in Zoutkamp. Samen met het Visserijmuseum Zoutkamp stelde de Historische Kring een aantrekkelijk programma samen, dat zich hoofdzakelijk afspeelt in de Hervormde kerk annex jeugdgebouw (Marnestraat) en het Visserijmuseum (Reitdiepskade).

Programma:
De hele dag is er Archievenmarkt in zowel het jeugdgebouw als in het Visserijmuseum. Een willekeurige greep uit de deelnemende organisaties: Liudgerstichting, Groninger Archieven, Museum Wierdenland, boekbinderij De Roemte, Kerkhistorische vereniging Ulrum, De Boukenkist.

In de kerk houdt Jan Oldenhuis een lezing over rouwgebruiken. Oeroude rituelen uit de voorchistelijke tijd zorgden op enig moment voor spanning met de kerk, die de boodschaop va heil en eeuwig leven verkondigde. Welke dierbare gewoonten hebben het tot vandaag overleefd en waarom? Jan Oldenhuis is werkzaam bij de Groninger Archieven in de publieke dienstverlening. Ook publiceert hij over allerlei historische onderwerpen.

Oud-Zoutkamper, cineast en auteur Wim Mollema vertoont in het Visserij-museum films over het verleden van Zoutkamp. Binnenkort komt zijn nieuwste (foto)boek 'Zoutkamp, een wandeling door de geschiedenis' uit.

Wiebe Zorge, ex-wethouder van De Marne leidt,'s ochtends en 's middags een rondleiding door Zoutkamp, met als startpunt de kerk. Hij was als gemeente-bestuurder nauw betrokken bij plannen voor de reconstructie van Zoutkamp, waardoor het aanzicht van sommige delen van het dorp ingrijpend is veranderd.