Uitnodiging voor de media:Conferentie international council...

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.137 12 september 2006

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van LNV, het ministerie van VenW, en ICES.

UITNODIGING VOOR DE MEDIA: CONFERENTIE INTERNATIONAL COUNCIL FOR THE EXPLORATION OF THE SEA

De directie Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Rijksinstituut voor Kust en Zee van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) organiseren van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 september de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie (Annual Science Conference) van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES).

De conferentie vindt plaats in het Maastrichts Expositie en Conferentie Centrum (MECC), Forum 100 in Maastricht.

Er worden ongeveer 700 wetenschappers uit de hele wereld verwacht die gespecialiseerd zijn in marien onderzoek en advies. Naast presentaties in wetenschappelijke themasessies vinden er vergaderingen van werkgroepen plaats. In de themasessies komen vooral inhoudelijke en technische onderwerpen aan de orde.

Tijdens de conferentie worden thema.s behandeld als Klimatologische veranderingen, Veranderingen in vismigratiepatronen, Biodiversiteit, Evolutionaire gevolgen van visserij, Het belang van aal, Beoordeling visstanden waarbij ecosysteem leidend is en de relatie tussen wetenschappelijk advies en management etc.

De opening vindt plaats op dinsdag 19 september van 09.00 tot 11.00 uur. De themasessies beginnen om 11.30 uur. Op dezelfde dag organiseert ICES van 12.30 tot 13.30 uur een informatieve lunch voor journalisten. Tijdens de buffet lunch zijn ongeveer 15 vertegenwoordigers van ICES aanwezig die een toelichting geven op het programma van de conferentie.

Het programma van de opening ziet er als volgt uit:

. Welkomstwoord door Mike Sissenwine, voorzitter ICES
. Inleiding door Aalt Dijkhuizen, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR . Inleiding door Ate Oostra, directeur-generaal ministerie van LNV . Muzikaal intermezzo
. Inleiding door Carlo Heip, directeur Nederlands Instituut Ecologie/Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie
. Afronding door Gerd Hubold, algemeen secretaris ICES

Nederland hecht belang aan een sterke relatie tussen wetenschappers en beleidsmakers die gebruik maken van de ICES-adviezen. Dit geldt voor zowel visserijbiologisch als voor socio-economisch en ecologisch advies. Nederland organiseert daarom op woensdagochtend 20 september de themasessie .ICES advises in a changing world..

ICES coördineert en stimuleert marien onderzoek in de Noord-Atlantische oceaan, inclusief de Baltische zee en Noordzee. De organisatie fungeert als ontmoetingspunt voor meer dan 1600 wetenschappers uit 19 landen rond de Noord-Atlantisch zee. De wetenschappers verzamelen informatie over het mariene ecosysteem. Deze informatie dient als basis voor onafhankelijk advies aan de 19 lidstaten van ICES. De organisatie coördineert marien onderzoek met behulp van comités, werkgroepen, symposia en de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie. ICES is gevestigd in Kopenhagen, Denemarken.

Vertegenwoordigers van de media kunnen de opening, de perslunch en de themasessies kosteloos bijwonen.

NOOT voor de redactie (