Provincie Zeeland


Dag van de Zeeuwse Visserij in Vlissingen

Onder het motto 'zie, proef en hoor de zee' organiseert de provincie Zeeland op zaterdag 23 september 2006 in samenwerking met de Zeeuwse visserijsector voor de tweede keer de Dag van de Zeeuwse Visserij in Vlissingen.

De vangst wordt binnengehaald

Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers in en om het gebouw van de Zeeuwse Visveiling aan de Binnenhaven 11 in Vlissingen kennismaken met al het goede dat uit de Zeeuwse wateren komt.

Doel van deze dag is zoveel mogelijk inwoners en bezoekers van Zeeland bekend te maken met de producten uit de Zeeuwse wateren en de verschillende aspecten van de visserij.

Zeeuwse Visserij Award

Nieuw dit jaar, is de uitreiking van de Zeeuwse Visserij Award. Deze prijs wordt tijdens de Dag van de Zeeuwse Visserij uitgereikt aan een persoon of organisatie die het afgelopen jaar de meest positieve bijdrage aan de Zeeuwse visserij of aquacultuur heeft geleverd. De prijs is een kunstwerk dat de visserij symboliseert. De voorzitter van de jury, de heer ir. A. Vermuë, directeur directie Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zal de prijs uitreiken.

Zien, horen, proeven

Garnalen pellen in zeeuwse klederdracht

Gedurende de hele dag worden op allerlei manieren de zintuigen van de bezoekers geprikkeld om te genieten van Zeeuwse vis, schaal- en schelpdieren. Zeeuwse koks laten de culinaire mogelijkheden van vis, schaal- en schelpdieren zien en proeven. Oesterstekers en garnalenpelsters geven demonstraties.

Op de kade strijden palingrokers om de beker voor de lekkerste gerookte paling.

Zeeuwse visserskoren zingen afwisselend over de zee en visserij in de hal.

Voor bezoekers. die geïnteresseerd zijn in de historie van de visserij, vertoont het Visserijmuseum oude films over visserij in een minibioscoop in de hal.

Vissersschepen

Langs de kade liggen moderne en traditionele vissersschepen zoals het Oesterschip YE 29, de BR 14, de Vlissingen 5, de Mosselkotter YE 69 en de Yerseke 36 van de Stichting Behoud Hoogaars. Aan boord krijgt de bezoeker uitleg over visvangstmethoden van toen en nu.

Nieuwe ontwikkelingen

In de vismijn vertellen medewerkers van Zeeuwse bedrijven over nieuwe methoden van de kweek van vis, schaal- en schelpdieren en zilte groenten. Zo tonen Topsy Baits en de Stichting Zeeschelp kweekmethodes van zagers en mosselen.

Dragon Plastics BV laat zien hoe je kreeft langer vers en levend kunt houden in een speciaal ontwikkelde Lobsterbox.

Imares uit Yerseke verzorgt een lezing gehouden over de problematiek van de Japanse oesters in de Zeeuwse wateren.

Kinderactiviteiten

Ook voor kinderen worden verschillende activiteiten georganiseerd in de hal van de Vismijn.

Ingrid de Kubber, telefoon 0118-631824, 15 september 2006, persbericht 153/2006