Frans Lanting LIFE in Naturalis Leiden

Naturalis

Wereldpremière tentoonstelling Nederlandse topfotograaf Frans Lanting: LIFE

Zaterdag 23 september 2006 gaat Frans Lanting: LIFE in museum Naturalis in Leiden in wereldpremière. Frans Lanting: LIFE is een reizende tentoonstelling met 75 fotos die de persoonlijke kijk van de Nederlandse topnatuurfotograaf Frans Lanting op het ontstaan van het leven op aarde laat zien. Het is zijn ode aan de natuur. Zes jaar lang werkte hij aan het vastleggen van het leven op aarde in al haar vormen. LIFE is een indrukwekkend document met beelden van prehistorische trilobieten, microscopisch leven, reuzenschildpadden, kwallen, apen, oerwouden, bloemen en koraalriffen. De expositie is een onderdeel van het internationale multimediaproject Life: A Journey Through Time en is te zien tot en met 2 september 2007 in Naturalis.

Fotografische ontdekkingsreis
Met zes jaar onderzoek en veldwerk is LIFE het meest ambitieuze project van Lanting tot nu toe. In 2000 begon hij aan de fotografische ontdekkingsreis om met fotos zijn verhaal op de ontstaansgeschiedenis van het leven op aarde te vertellen. Met het LIFE-project wil Frans Lanting een brug slaan tussen natuurliefhebbers en wetenschappers, die ieder een eigen kijk op het leven hebben.

Internationaal multimediaproject
Life: A Journey Through Time bestaat naast de expositie uit een muziekstuk, een boek en een website. Musicus Philip Glass componeerde speciaal muziek bij Lantings beelden. Het stuk werd eind juli dit jaar tijdens het Cabrillo Festival in Santa Cruz (Californië) gelanceerd. Momenteel wordt het opgevoerd in andere Noord-Amerikaanse steden, waarschijnlijk volgend jaar in Europa.

Het 300 paginas tellende fotoboek Leven: Een reis door de tijd verschijnt tegelijkertijd met de tentoonstelling. Het bevat meer dan 175 kleurenfotos van Frans Lanting, voorzien van persoonlijke verhalen en wetenschappelijke achtergronden. Het wordt uitgegeven door Taschen (importeur: Librero), kost 39,90 euro en is verkrijgbaar in de boekwinkel van Naturalis.

Ondersteunende factor van alle LIFE elementen is de website www.lifethroughtime.com met veel informatie over de geschiedenis van het leven op aarde aan de hand van fotos, teksten en links. Ook is een preview van de compositie van Philip Glass te beluisteren.

Frans Lanting
Frans Lanting (1951), is geboren en getogen in Nederland. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn fotoreportages voor National Geographic en is onderscheiden door World Press Photo en de Sierra Clubs Ansel Adams Award. Hij is fellow van the Royal Photographic Society in Londen en uitgeroepen tot BBC Wildlife Photographer of the Year. Prins Bernhard decoreerde Lanting tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark, de hoogste onderscheiding op het gebied van natuurconservering in Nederland. Lanting staat op de 26e plaats van de internationale ranglijst van Nederlandse beeldende kunstenaars (Elsevier top 100, 6 mei 2006).

Lanting woont samen met zijn vrouw Christine Eckstrom in Santa Cruz (Californië). Christine Eckstrom is schrijver, redacteur, producent en filmmaker en werkt sinds vijftien jaar nauw samen met Frans Lanting. Samen produceerden zij een groot aantal boeken, videos en fotoprojecten. Eckstrom werkte eerder ondermeer als auteur voor de National Geographic Society.

Frans Lanting: LIFE reist na Naturalis door naar andere musea in Europa en de Verenigde Staten. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Nikon en de Blue Earth Alliance. Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt de tentoonstelling omdat LIFE de schoonheid van de natuur dichter bij de mensen brengt.

Meer informatie:
www.naturalis.nl
www.lanting.com
www.lifethroughtime.com
www.wnf.nl
www.librero.nl
www.cabrillomusic.org
www.blueearth.org


Noot voor de redactie (