Ingezonden persbericht


Persbericht 06-23

Tocht naar het Biesboschverleden

Dordrecht, 18 september 2006

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert dit najaar 'Tochten naar het Biesboschverleden'. Natuur en geschiedenis gaan samen in deze vaarwandeltochten.

In een kleine groep (maximaal 15 mensen) varen de deelnemers in een elektrische fluisterboot door de Biesboschkreken. Onderweg vertelt de gids over het ontstaan van de Biesbosch en de rol die griendwerkers daarin hebben gespeeld.

Hoogtepunt van de tocht is een bezoek aan een echte oude griendkeet. Bij het haardvuur worden de lunchpakketten (in stijl) aangebroken. Ondertussen laat een 'griendwerker' met allerlei gereedschappen zien hoe vroeger in de Biesbosch de kost werd verdiend.

Tijdens de wandeling terug naar het Biesboschcentrum komen de bezoekers eerst langs de Phija, een oude griendaak waarmee het gehakte wilgenhout door de Biesbosch werd getransporteerd, en vervolgens langs nog twee andere, primitievere griendwerkersketen en langs het deel van het griendcomplex dat anno 2006 nog steeds wordt gehakt. Het griendhout dat in de Biesbosch nog wordt gehakt, wordt onder meer gebruikt voor beschoeiingen in de Biesbosch.

De Biesbosch bestond vroeger voor het overgrote deel uit grienden of wilgenakkers: boomgaarden van wilgen waarvan de twijgen gesneden of gehakt werden voor gebruik in onder meer zinkstukken, hoepels en manden. Sinds het midden van de vorige eeuw worden de meeste grienden in de Biesbosch niet meer gehakt en zijn ze doorgeschoten tot wilgenvloedbossen, die de Biesbosch het uiterlijk van een Hollandse jungle hebben gegeven.

Informatie en reserveren
De Tocht naar het Biesboschverleden vindt plaats op 23 september, 21 oktober en 25 november, steeds op zaterdag. Wie mee wil met deze bijzondere Biesboschexcursie kan zich opgeven bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht, tel. (078) 630 53 53, fax (078) 630 53 50, e-mail info@biesbosch.org. De tocht start om 10.30 en bij veel belangstelling ook om 11.30 uur. Duur van het programma is 4 uur. De kosten bedragen E 20,50 voor volwassenen en E 15,40 voor kinderen t/m 12 jaar en 65-plussers. Lunch in de keet is bij de prijs inbegrepen. Reserveren is noodzakelijk.
---



Ingezonden persbericht