Ingezonden persbericht

Let op: Onder EMBARGO tot ZATERDAG 23 SEPTEMBER 15.00 uur!

Kinderdagverblijf Tri-Jo wint titel Leidstersteam van het jaar

Den Bosch - Op de KindVak-beurs in Den Bosch zijn zaterdag 23 september de winnaars van de Leidsterteam van het jaar-verkiezing bekendgemaakt. De titel Leidsterteam van het jaar 2006 is gegaan naar: kinderdagverblijf Tri-Jo in Bergeijk.

Vijf kinderdagverblijven maakten kans op een uitgebreid speelgoedpakket ter waarde van 1.000 euro en een coachingstraject voor hun leidsterteam. De spanning was afgelopen zaterdag om te snijden totdat van de 15 genomineerde teams de vijf winnaars bekend werden gemaakt. De vijf winnaars zijn:

·Achter 't Potdeksel uit Bergambacht
·'t Hofnarretje (locatie Van Ostadestraat) uit Amsterdam
·Madelief uit Utrecht
·Mariken (Olifantengroep) uit Nijmegen
·Tri-Jo/kinderopvang Paraplu uit Bergeijk

Eén van deze vijf leidsterteams maakte ook nog kans op de titel Leidsterteam van het jaar. Deze is gegaan naar kinderdagverblijf Tri-Jo/Paraplu uit Bergeijk. Zij ontvingen de Ezeltje Prik-bokaal en mogen zich een jaar lang hét leidsterteam van het jaar noemen.

Ezeltje Prik heeft in juni ouders en leidsters opgeroepen mee te werken aan de verkiezing Leidsterteam van het jaar. De oproep werd gedaan in het Ezeltje Prik-blad, dat verspreid wordt onder 2600 kinderdagverblijven in heel Nederland. Meer dan 400 inzendingen kwamen er binnen. Uit de inzendingen komt één beeld nadrukkelijk naar voren, namelijk dat baby's, dreumesen en peuters het ongelooflijk naar hun zin hebben op het kinderdagverblijf en ouders hun kroost met een gerust hart achterlaten, omdat ze weten dat hun kind in goede handen is.

Er gaan momenteel 250.000 kinderen naar een kinderdagverblijf. Ouders die gebruik maken van deze vorm van kinderopvang ervaren de crèche als zeer positief. Zij zijn vol lof, waardering en respect over de leidsters en hun kinderdagverblijf. Dit blijkt uit de vele anekdotes die ons zijn toegezonden. Enkele daarvan:

Een ouder: 'Zeg nou zelf: Een leidster neemt een draagzak mee van thuis om daarin een halve dag een kleine baby op haar buik rond te sjouwen, zodat ook deze baby zich lekker thuis gaat voelen'

Een oma: 'Ik was er niet zo'n voorstander van, toen mijn dochter haar kinderen naar het kinderdagverblijf bracht. Maar nu ik er een paar keer zelf ben geweest en zie hoe mijn kleinzoons het naar hun zin hebben, denk ik daar heel anders over.'

Nog een ouder: 'Het is toch niet normaal dat mijn dochter zingt: ' Olga (naam leidster - red.), je bent de liefste van de heeeele wereld!' In plaats van: 'Mamma of pappa, je bent de liefste van de heeeeele wereld!'

De jury heeft de teams beoordeeld op onder meer de volgende criteria: teamspirit, contact en communicatie met ouders en kinderen, activiteiten met de kinderen, flexibiliteit en meedenken met de ouders, sfeer, warmte en gevoel, organisatie en continuïteit. De genomineerde teams beantwoordden aan al deze punten, waarbij de vijf uiteindelijke winnaars eruit springen. Hieronder in het kort de punten waarin deze vijf zich onderscheiden:

Tri-Jo/kinderopvang Paraplu uit Bergeijk
·Flexibel als ouders plotseling een beroep op hen doen
·Van alle kleine dagelijkse dingen maken zij iets bijzonders
·Na twee stormachtige jaren het team bij elkaar weten te houden
Citaat: 'Zij zorgen ervoor dat het één groot feest is. Elke dag opnieuw.'

Achter 't Potdeksel uit Bergambacht
·Een unieke monumentale boerderij met schapen, kippen, konijnen en een kindermoestuin
·Kinderen worden ook normen en waarden bijgebracht
·Veel vrolijkheid en ruimte voor ieder kind met zijn of haar eigen karakter
Citaat: 'Dit is gewoon genieten. Je zou willen dat je zelf weer kind was.'

't Hofnarretje (locatie Van Ostadestraat) uit Amsterdam
·Leidsters leren samen met ouders gebarentaal voor doof kindje
·Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo
·Leidsters zijn uitblinkers in het knuffelen
Citaat: 'Mijn dochter straalt als ze haar leidsters ziet.'

Madelief uit Utrecht
·In tien jaar amper verloop van leidsters
·Sfeervol en uitdagend voor kinderen
·Kinderen gaan soms huilend naar huis, want ze willen blijven
Citaat stagiaire: 'Wij zijn een gezellig, gemotiveerd en vrolijk team. Ik hoop dat ik hier zeker tot mijn 65e blijf werken.'

Mariken (Olifantengroep) uit Nijmegen
·Dit team is helemaal op elkaar ingespeeld
·Ze kijken goed naar wat aansluit bij het kind
·Het is bijzonder te merken hoe liefdevol ze met de kinderen omgaan
Citaat: 'Onze dochter komt regelmatig trots thuis met een nieuw staartjeskapsel of een beschilderd gezichtje.'

Een uitgebreide motivatie werd tijdens de verkiezing door de juryleden voorgelezen. Deze is opvraagbaar bij de redactie.
Naast de hoofdredacteur van Ezeltje Prik, bestaat de jury uit vertegenwoordigers van vijf organisaties die verbonden zijn met de kinderopvang: MOgroep (branche kinderopvang), ABVAKABO FNV, FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken, NIZW jeugd, en BOinK, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang.



Ingezonden persbericht