Ingezonden persbericht


Persbericht
s-Hertogenbosch, juni 2006

Kunst rond 1900
Idealisme, schoonheid en geluk
23 september 2006 t/m 7 januari 2007

De najaarstentoonstelling van het Noordbrabants Museum is gewijd aan een bij vele bezoekers zeer geliefde periode in de kunst, de tijd rond 1900. Uit de vele stromingen en opvattingen in die opwindende tijd rond de eeuwwisseling hebben wij ervoor gekozen om die kunstenaars te selecteren die voor zichzelf een bezielende rol in de samenleving zagen weggelegd. Vol idealisme bouwden deze kunstenaars rond 1900 aan een betere wereld. Schilders, architecten en kunstnijveraars verenigden zich om kunst in het dagelijks leven te brengen en zo schoonheid en geluk voor iedereen bereikbaar te maken.

Gemeenschapskunstenaars als Derkinderen en Roland Holst probeerden dat ideaal gestalte te geven in wandschilderingen, affiches, glasdecoratie en boekkunst. Sierkunstenaars als Van der Hoef, Eisenloeffel en Penaat werkten samen in de bevlogen fabriek Amstelhoek aan goede, betaalbare gebruikskunst voor een groot publiek. In de werkplaats voor binnenhuiskunst van Van Wisseling ontwierpen Dijsselhof en Lion Cachet complete interieurs. Machinale massaproductie moest plaats maken voor zuiver en ambachtelijk handwerk. Zielloze versiering voor een logische en bezielde decoratie. Het was de stellige overtuiging van deze kunstenaars dat een mooie omgeving een heilzame en verheffende werking op hun tijdgenoten zou hebben, waardoor uiteindelijk een betere samenleving zou ontstaan.

Op zoek naar een nieuwe, nationale stijl, op zoek ook naar bezinning en vergeestelijking keerden kunstenaars hun eigen wereld de rug toe om nieuwe, ongerepte werelden te verkennen. Die vonden ze in de vaderlandse flora en fauna, in de nationale volkscultuur, in de vermeende saamhorigheid van de middeleeuwse samenleving. Maar ook in de mystiek en in de rijke versieringstraditie van verre culturen als van Japan of Java. De tentoonstelling Kunst rond 1900 getuigt met 250 kunstvoorwerpen van de resultaten van dit idealistisch streven van de kunstenaars van wat wel Nederlands Tweede Gouden Eeuw wordt genoemd.

Dutch village
Innovatie en traditie in vormgeving
23 september 2006 t/m 7 januari 2007

Tegelijk met Kunst rond 1900 is een tentoonstelling te zien over het Nederlandse ontwerp van nu: nieuwe ideeën, prototypen en producten van 50 ontwerpers afkomstig van Design Academy in Eindhoven. Deze ontwerpers verzetten zich tegen de teloorgang van traditionele productietechnieken en materialen en tegen de anonieme massaproductie. Hun ontwerpen grijpen terug op een geromantiseerd verleden, soms respectvol gestileerd, soms met een vette knipoog. Te zien zijn glas en textiel van Hella Jongerius, brons en aluminium van Studio Job Smeets, serviesgoed en tafellinnen van Jurgen Beij, de verbrande meubels van Maarten Baas, samen met 150 objecten van anderen. Vanwege de opmerkelijke raakvlakken met Kunst rond 1900 is voor deze combinatie van exposities gekozen. I.s.m. Royal Tichelaar in Makkum

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl of Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.